Blog despre cariera

Top 10 greseli in realizarea CV-ului

Top 10 greseli in realizarea CV-ului

Inainte sa iau hotararea de a scrie acest articol, mi-am permis o scurta cautare in google. „Greseli in realizarea CV-ului” mi-a adus „aproximativ 729.000 (de) rezultate (0,46 secunde)”  dupa cum spune google. Deci, mai mult decat necesar pentru a evita cele mai comune greseli atunci cand ne scriem CV-ul si vrem sa atragem atentia unui angajator si sa obtinem sansa unui interviu.

Si totusi, activitatea de consiliere pe care am desfasurat-o in ultimii 4 ani, atat online (topexperti.ro, dailybusiness.ro, carieranoua.ro) cat si offline, mi-a adus confirmarea concluziei la care ajunsesem dupa mai bine de 10 ani de recrutare si selectie:  chiar si dupa 14 ani, topul meu privind cele mai frecvente greseli in realizarea CV-ului este (aproape) acelasi.

Am intalnit persoane care nu si-au realizat un CV in viata lor.

De exemplu, O.C era un excelent Director de Vanzari, dar nu a avut niciodata un CV. Rezultatele vorbeau pentru el, iar eventualii angajatori nu aveau nevoie de mai mult. Pe de alta parte R.C. era un excelent trainer in domeniul financiar-bancar, insa datorita limbajului foarte tehnic, a detalierii sarcinilor comune si a omiterii includerii in CV a unor proiecte importante, nu reusea sa atraga atentia angajatorului.

Exemplele pe care le pot da sunt foarte multe, insa mai importante sunt detaliile care fac diferenta dintre a obtine sau a pierde sansa unei intalniri. Chiar si dupa multi ani in care am lucrat intr-o forma sau alta cu CV-urile oamenilor, eu nu am gasit adevaratul motiv pentru care, in ciuda nenumaratelor articole si materiale care te invata cum sa iti realizezi un CV si care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti, acestia fac aceleasi greseli comune.

Iata cele mai frecvente greseli in realizarea CV-ului pe care le-am intalnit in activitatea mea:

  1. Greseli gramaticale, ortografice si de punctuatie. Pe primul loc in cei 14 ani de activitate, aceste greseli nu au fost detronate.
  2. Folosirea prescurtarilor, a parantezelor, acoladelor sau alte asemenea.
  3. CV-ul general, fara nicio legatura cu postul pentru care se aplica sau compania angajatoare. In astfel de cazuri, de cele mai multe ori se uita schimbarea destinatarului (companie, nume persoana).
  4. Greseli legate de cronologie, suprapunerea uneori fara nicio logica a unor joburi/proiecte. In astfel de cazuri am intalnit deseori descrierea companiei la fiecare pozitie ocupata in cadrul acesteia.
  5. CV-ul in format specific site-urilor de joburi, de cele mai multe ori cu reclama site-ului inclusa in corpul CV-ului.
  6. CVul prea lung datorita detalierii exagerate a experientelor anterioare. Nu de putine ori am intalnit CV-uri in care erau copiate sarcinile din fisa postului.
  7. Date de contact eronate, incomplete sau prea personale (bubu_ingeras@)  plus detalii nesemnificative de tipul stare civila sau stagiu militar.
  8. Completarea CV-ului cu referintele obtinute si/sau atasarea diplomelor de studii, a cartii de identitate sau a altor documente.
  9. Scrierea CV-urilor in rom-engleza. CV-urile se transmit intotdeauna in limba in care s-a facut publicitate postului vacant, fie romana, fie in engleza, fie  în limba in care s-a specificat expres ca se doreste transmiterea CV-ului. Desigur exista  intelegere pentru termenii care nu au echivalent in limba romana, insa utilizarea exagerata a amestecului este o greseală grava.
  10. Design, format electronic, font, poza – diferite de ceea ce se solicita in anunt.

Daca acest material te-a determinat sa te mai uiti inca o data pe CV-ul tau, inseamna ca el si-a atins obiectivul. Daca nu, as vrea sa cred ca este impecabil si nu va trebui sa dai un raspuns atunci cand vei fi intrebat/a de ce CV-ul tau contine una (sau mai multe) dintre greselile enumerate de mine (sau altele pe care eu nu le-am prins in Top 10). In aceasta situatie incearca sa fii putin mai creativ/a.

Iata cele mai frecvente raspunsuri pe care eu le-am primit, ordinea fiind aleatorie:

  1. M-am grabit sa imi fac CV-ul.
  2. Nu am vazut/observat.
  3. Asa am gasit/primit modelul.
  4. Nu mi-am dat seama/nu m-am gandit.
  5. Nu am stiut ca trebuie.
  6. Am presupus ca asa e bine.
  7. Trebuia sa trec si asta?
  8. Asa m-a invatat sotul/colegul/prietenul/tata /vecinul (si variantele feminine).
  9. Este un CV mai vechi si nu am avut timp sa il refac.
  10. Imi cer scuze.

Cu scuze sau fara, conteaza prea putin, uneori chiar deloc, atunci cand in joc este obtinerea unui interviu, crearea unei impresii pozitive care sa aduca cu sine obtinerea unui job.

 

Succes!

 

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei

 

Background:

12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

 

Activitati curente:

Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban pe www.consilierincariera.ro

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *