Blog despre cariera

Madalina Serban : ce cred despre consilierea in cariera

Madalina Serban : ce cred despre consilierea in cariera

….si de ce imi place jobul meu?

 

Fie ca iti doresti o promovare, o schimbare in cariera sau incerci sa revii pe piata de munca, Madalina Serban, consilier CarieraNoua, te poate ajuta sa identifici cele mai bune optiuni si te poate ajuta sa iei decizia potrivita pentru cariera ta. Madalina Serban ofera in fiecare saptamana asistenta pentru realizarea si imbunatatirea CV-ului pentru un numar de persoane care s-au inscris pe site-ul www.carieranoua.ro.

Madalina ne-a raspuns mai jos la cateva intrebari despre domeniul de consiliere, clienti care si-au imbunatit cariera si aspectele preferate ale jobului de consilier.

CarieraNouaMadalina, cum ai ajuns in domeniul de consiliere pentru cariera?

Dupa mai bine de 10 ani ca executiv in HR, pasul catre serviciul de consiliere a venit firesc pentru evolutia mea personala si profesionala.

Stiam cu mult inainte ca pentru mine este mai important OMUL,  nu SISTEMUL. De aceea am facut aceasta schimbare.

CarieraNouaCe tip de pregatire este necesara si ce  studii/cursuri recomanzi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniul consilierii?

Studiile si experienta practica in domeniul resurselor umane, al psihologiei, pot fi fundamentul peste care se poate construi cu usurinta o cariera in domeniul consilierii profesionale. O acreditare ofera in plus garantia unei metodologii bine puse la punct, bazata pe ani de cercetare teoretica si practica. Sustin programul GCDF in Romania.

Proiectul GCDF a fost demarat in 1997 fiind o initiativa comuna a CCE (Center for Credentialing and Education) USA, NCDA (National Career Development Association) USA si NOICC (National Occupational Information Coordinating Committee) USA. In tara noastra, cursul a fost standardizat de NBCC Romania (National Board for Certified Counselors), filiala a NBCC International Europa. Certificarea GCDF reprezinta garantia unor servicii de calitate in domeniul consultantei in cariera si are la baza un program de training care acopera competente specifice practice. Certificatul este acordat de catre CCE Europe (www.cce-global.org), iar procesul de pregatire in vederea obtinerii este administrat in tara noastra de NBCC Romania  (www.nbcc.ro)

CarieraNouaCum poti ajuta persoanele interesate sa-si dezvolte cariera? Ce servicii oferi clientilor?

Serviciile pe care le pot oferi sunt variante, avand in vedere si experienta mea anterioara in domeniul recrutarii, selectiei, evaluarii si trainingului. Pornind de la servicii concrete privind realizarea CV-ului, a scrisorii de intentie sau a tehnicilor de abordare a unui interviu de selectie, pana la programe ample de dezvoltare ce cuprind sesiuni de evaluare a competentelor, tehnici de stabilire a obiectivelor, programe de training si instruire pentru abilitati transferabile, strategii de branding personal. Pe cei ce doresc sa evolueze profesional, sa ocupe o pozitie ierarhica superioara, ii pot consilia in realizarea planurilor de dezvoltare profesionala, in evaluarea si auto-evaluarea abilitatilor necesare pentru ocuparea pozitiilor dorite.

CarieraNoua: Care este aspectul preferat al jobului tau?

Libertatea cu care pot aborda fiecare client in parte. Ma intereseaza ca fiecare client sa se simta confortabil si sa poata discuta deschis. Fie ca stam pe o banca in parc, la o cana de cafea sau un ceai, fie la biroul meu sau la locul sau de munca, fie online sau face to face, sedinta de consiliere trebuie sa fie placuta si voluntara. In cadrul sedintelor, clientii vorbesc atat despre viata profesionala cat si despre cea personala. De aceea este important ca ei sa se simta confortabil. Iar eu nu am nicio restrictie din punctul acesta de vedere.

CarieraNoua: Care sunt dificultatile pe care le-ai intalnit in activitatea ta de consilier in cariera?

Reticenta clientilor atunci cand nu le garantezi obtinerea unui job. Multi clienti confunda consilierea cu plasarea.

CarieraNoua: In final, poti oferi cateva exemple de clienti care au avut succes in urma sedintelor de consiliere in cariera? 

Imi este greu sa furnizez aceste informatii pentru ca identitatea clientilor mei este protejata prin clauza de confidentialitate pe care o inserez in fiecare acord de consiliere. Pot spune ca cei cu care am lucrat au apelat, daca nu imediat poate chiar dupa cateva luni, la instrumentele pe care le-au avut din cadrul sedintelor de consiliere. M.S.a  terminat cu brio un program e master in Marea Britanie iar acum lucreaza pentru o importanta banca din Londra, D. P., dupa 18 ani in care a fost angajat in mai multe companii cu profil tehnic, acum si-a deschis propriul business, R.C. a reusit sa isi gaseasca un nou job in domeniul bancar…etc. Exemplele pot fi din toate domeniile. Important este bagajul de informatii si instrumente cu care ramane clientul dupa finalizarea sedintele de consiliere. Acestea ii furnizeaza libertatea a-si asuma orice decizie ce implica cariera profesionala.

 

Saptamanal, Madalina Serban ofera gratuit asistenta pentru realizarea si imbunatatirea CV-ului pentru 5 persoane care s-au inscris pe siteul www.carieranoua.ro si care adreseaza o intrebare interesanta pe site, blog sau pagina de facebook carieranoua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *