Blog despre cariera

Despre fericirea de a munci

Despre fericirea de a munci

Stiu ca suna paradoxal, oximoronic sau cum vreti, dar fericirea de a munci exista.

De altfel noi, oamenii, avem o nevoie reala de activitate, de a ne influenta mediul, de a vedea rezultatele muncii noastre, de a ne simti eficienti.

Unul din factorii de stres cei mai intalniti este lipsirea de responsabilitate, un manager bagacios care intra peste tine, face ce stii tu sa faci mai bine, nu te lasa sa duci la capat treaba aia cum vrei tu, te limiteaza. O reala corvoada si bataie de cap.

Ideea de munca nu are o presa prea buna, noi toti visam la un prelung concediu pe plaja cu un cocktail in dreapta si dolce far niente cat e ziua de lunga. Adevarul este ca ne vom plictisi rapid cu acel stil de viata. Si plictiseala este un stres. Omul are nevoie de activitate, de activitate semnificativa, importanta, de rezultate. Iata inca o sursa de stres: sa nu stii cum stai, sa nu stii daca firma la care lucrezi merge bine sau nu, daca esti pe plus sau pe scadere etc.

Unii manageri cred (gresit) ca a-i tine in ceata pe angajati cu privire la rezultatele companiei este o politica buna de HR pentru ca, nu-i asa ce-i intereseaza pe ei profitul firmei? Ei bine, intereseaza. Senzatia ca si ei contribuie, la fiecare nivel, cu ceva, e stimulanta. Angajatii nu vin la serviciu doar ca sa aiba de unde pleca. Noi toti avem nevoie de sensul a ceea ce facem, nu doar de banii de salariu.

Cred ca romanii mai au mult de invatat in materie de intelegere a ceea ce inseamna un mediu de lucru sanatos, angajati eficienti si motivati. Vad mereu si peste tot reclame la diverse stagii de training de leadership si de motivatie si ma enervez. Pentru ca nu poti motiva asa, standard si industrial, oamenii.

Motivatia umana este extrem de complexa (ceea ce ma motiveaza pe mine nu te motiveaza pe tine si viceversa). De aia e absolut scandalos ca toti coach-ii lu’ Peste nu au deloc studii de psihologie si se cred, cu toate astea, mari dezvoltatori de potential uman. Seriously?

Doamnelor si domnilor din departamentele de HR ale companiilor, Imparatul este gol. Uitati-va nu doar la sirul de titluri si tidule din CV (multe obtinute cam simplu pe la facultati obscure din tari mari) ci si la baza studiilor domnilor.

Are facultatea de Zootehnie la baza? Cu totul respectul, nu e bun pentru antrenat oameni, experienta lui/ei principala e cu animalele. Faptul ca piata de training e neregelemntata si a intra pe ea cine a vrut nu inseamna ca nu trebuie cultivata selectivitatea si discernamantul.

 

Iuliana Alexa

Iuliana Alexe

 

 

     

 

 

Redactor sef al revistei Psychologies, trainer de gandire creativa si coach.

 

Despre CarieraNoua

CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutareCarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *