Blog despre cariera

Fa-ma sa ma simt important

Fa-ma sa ma simt important

Nu stiu daca te cunosc personal, dar stiu ca e foarte posibil ca si tie sa ti se intample sa ai acel gol in stomac atunci cand te afli intr-o incapere in care sunt numai oameni necunoscuti. Te asezi temator/tematoare pe un scaun si privesti in jur.

Bagi mana in geanta dupa o agenda si un pix si te intrebi: „Oare ce caut eu aici?” Langa tine sunt alte persoane care isi fac de lucru cu telefonul sau noteaza ceva. Iti doresti sa cunosti persoane noi, dar habar nu ai cum sa faci asta. Ai intra in conversatii, dar ce sa spui?

Daca te judeca? Pana la urma, cine esti tu? Simti ca nu ai realizat mare lucru, ca esti mic si neinsemnat. Ai trait primii 20 de ani de viata si nu ai fost incurajat, sustinut sau motivat de cei din jur.

Dar in inima ta e o dorinta care motiveaza mai mult decat cea mai mare suma de bani: dorinta de a te conecta cu ceilalti. Spune toate astea pentru ca am fost deseori pus in situatia de a ma auto-sabota cand venea ocazia de a ma conecta cu diversi oameni, la evenimente de dezvoltare personala sau antreprenoriat.

Dupa cateva evenimente la care abia asteptam sa se termine prezentarea ca sa fug pe usa, de teama de a nu fi respins de vreun necunoscut, s-a intamplat: am inceput cateva conversatii cu alti participanti.

Fiecare om isi doreste sa se conecteze cu ceilalti, dar ii este si teama de a fi respins. Asta am simtit in fiecare interlocutor.

Fiecare om e diferit si ii place sa fie important, asa ca am inceput sa vorbesc mult despre mine. Rezultatul nu a fost cel asteptat: dupa 1-2 minute, vedeam cum persoana cealalta incepe sa se uite la ceas si incearca sa plece.

Atunci, mi-a venit in minte ceea ce spunea Brian Tracy, unul dintre specialistii la nivel mondial in dezvoltare personala: ”Fiecare om poarta in maini o pancarta pe care scrie „Fa-ma sa ma simt important!” .

Cum se simt oamenii importanti?

Atunci cand vorbesc despre sine.

Si, desi aveam putina incredere in mine cand povesteam despre mine, mi-am dat seama ca puneam reflectorul pe persoana gresita. Se spune ca oamenii mediocri spun „Iata-ma!” atunci cand intra intr-o sala, dar cei de succes spun „Iata-va!”.

Toata lumea vrea tehnici prin care sa influenteze comportamentul celorlalti. Toata lumea vrea o fraza magica pe care, daca o spun, ceilalti sa actioneze asa cum ei isi doresc. Vrei sa afli care e acea fraza?

Si eu as vrea, dar nu exista. Exista, in schimb, cel mai util instrument de comunicare pe care il poti folosi: ascultarea activa.

Inceteaza sa vorbesti despre tine. Inceteaza sa te gandesti la urmatoare replica inteligenta cu care sa arati cate carti ai citit.

Singura metoda 100% eficienta pentru a asculta activ este sa iti propui sa asculti. Propune-ti constient sa asculti activ si nu te gandi la ceea ce urmeaza sa spui.

E dificil sa interactionezi cu oameni noi, dar e extrem de benefic pe termen lung. Invata sa asculti si vei intalni oameni care iti vor schimba viata.

Traieste cu motivatie, pune pasiune si mergi in fiecare zi catre performanta!

Articol publicat la: http://vmotivation.ro/blog/fa-ma-sa-ma-simt-important/

 

Autor

Veronel Guiman 

 

 

 

 

Veronel Guiman

Fondator Vmotivation si autorul cartii “Dusul cu Motivatie

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *