Blog despre cariera

Despre management si smerenie

Despre management si smerenie

In Biblie se spune ca cel din urma va fi cel dintai si cel dintai va fi cel din urma. Sunt multe interpretari ale acestui verset dar eu prefer una singura: adica cei care sunt in fata sa se comporte de parca ar fi cei din urma. Sa fie smeriti, cu alte cuvinte.

Spun asta pentru ca asistam la o inflatie de egouri in cultura romaneasca manageriala. Pentru ca asa stiu ei ca se implementeaza autoritatea.

News: autoritatea, faptul ca oamenii te asculta, e un by product. Un by product al faptului ca stii ce faci, ai viziune, esti calm cand nava e in ape tulburi si ramai limpede la cap cand lucrurile devin cetoase.

Nimic nu mi se pare mai inestetic decat un sef mic sau mai mare, care simte nevoia sa arate ca e ceva mai sus decat prostimea. Smerenia si modestia sunt atributele aristocratilor veritabili. Cei care au caruta mai ochioasa (sau masina mai scumpa) sunt vechilii lor.

Un alt motiv pentru care smerenia e politica buna este ca ea te pune in garda cu privire la ceea ce nu stii. Si, sa fim sinceri, in aceasta lume tot mai complicata, nu cred ca cineva mai poate spune ca le stie pe toate, ba nici ceea ce era de baza nu prea mai pare sa fie valabil.

Asadar, o sanatoasa umilitate intelectuala te face sa te gandesti ca mai trebuie sa citesti carti de business, de management sau de marketing.

Ca trebuie sa-ti faci aliati de nadejde din oamenii tai, nu doar salariati pe statul de plata. Intre un simplu salariat si un aliat e o diferenta mare si sigur nu iti vei castiga fani daca esti acel sefut care ridica vocea.

Vei avea, cel mult, niste angajati care te suporta.

Umilinta mai este acea atitudine sanatoasa care te face sa intrebi pe cei mai prejos decat tine ierarhic, ce ar face in locul tau.

Si sa obtii niste raspunsuri surprinzatoare.

Sau sa-i intrebi ce idei au, ca tu nu mai ai niciuna.

Si iarasi sa obtii idei de valoare. Si tot asa.

Ideea este ca, atunci cand esti manager, sef sau sefut, e frumos sa te dai responsabil public mai degraba cand ai esecuri. Succesele e frumos sa le atribui celor de sub tine. OK, se stie ca nu e chiar asa, dar asa e frumos.

Spun toate astea pentru ca noi, romanii, inca traim in mentalitatea feudala a sefului de scara pe care nu-l suni daca ai probleme mici in apartament de rezolvat, ca sa nu-l deranjezi, sau in cultul soferului unui mare om politic (asta e culmea).

Sau a sefului de care asculti fara sa ai prea multe idei, initiative, etc. pentru ca e sef si mai degraba te temi de el decat ai chef si entuziasm sa-l scoti la o tigara sa-i spui ce mare si suprarealista idee ti-a venit. Si asta nu e bine. Repet.

A avea autoritate vine natural, daca stii sa duci oamenii acolo unde e bine. Nu din masini fatoase, girofar, prize-wives sau biroul din colt. Astea-s detalii.

 

Iuliana Alexa

Iuliana Alexe

 

 

 

 

Redactor sef al revistei Psychologies, trainer de gandire creativa si coach.

www.iulialexa.com

 

Despre CarieraNoua

CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutareCarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *