Blog despre cariera

Fara bete-n roate la interviul de angajare

Fara bete-n roate la interviul de angajare

Indiferent de varsta, educatie cred ca fiecare dintre noi, incearca la un moment dat, cel putin unul dintre urmatoarele sentimente: neincrederea in propriile forte, timiditate, neindemanare, lipsa de concentrare, emotii, inabilitatea de a comunica sau comunicare inadecvata a situatiei. Nici unul dintre aceste sentimente nu pica bine cand iti cauti un loc de munca.

Chiar daca esti la inceput de drum sau doresti sa-ti consolidezi drumul profesional intr-o alta companie decat cea prezenta, constientizeaza daca una dintre trairile de mai sus ti-au spus “buna ziua” recent. Daca raspunsul e “Da”, ia-ti un ragaz si gandeste-te cum poti sa le transformi in emotii pozitive, care sa-ti foloseasca in demersul unei cariere noi.

Evident, prima reactie va fi: asta imi mai trebuie acum, sa ma gandesc cum sa pozitivez ceva ce ma enerveaza si imi pune bete in roate. Ai dreptate, dar nu uita ca obiectivul tau este sa-ti gasesti un job SAU jobul care sa-ti indeplineasca in procent cat mai mare asteptarile tale.

Concluzie: prima etapa este sa alegi intre enervare si pozitivare.

Daca ai ales varianta a II-a, atunci citeste mai departe.

Toti spun ca trebuie sa te pregatesti pentru interviu. Desi este plictisitoare expresia, precum intrebarea din copilarie “te-ai spalat pe dinti?”, trebuie sa recunoastem ca este adevarata. . Dar inainte de “ a te antrena” pentru interviuri, consider ca este foarte important sa iti iei timpul de a lucra cu propriul comportament, de” a te antrena” in a fi autentic si de a-ti clarifica obiectivele profesionale.

La ce te ajuta sa-ti fie foarte clare obiectivele profesionale, de schimbare a locului de munca sau pentru o prima angajare? Te ajuta la organizarea mentala si comportamentala pentru momentul interviului.

Important este sa-ti constientizezi atuurile si sa-ti fructifici oportunitatile in cariera, daca acestea corespund cu valorile proprii, identificate si constientizate. Cuvantul cheie de mai sus este constientizare. Daca simti ca te invarti in cerc, poti apela la un coach profesionist. Te va ajuta in demersul tau. Cu o conditie: sa vrei sa schimbi cu adevarat ceea ce iti pune piedica in prezent.

Daca nu ai cum sau nu doresti sa colaborezi cu un coach, iata cateva directii la care merita sa te gandesti, punandu-ti urmatoarele intrebari si raspunzandu-ti cu maxima sinceritate.

  • Constientizarea: Care este problema de fapt? Ce problema este? (de exemplu: La cate interviuri nu am reusit sa trec de prima intalnire? Ce feedback am obtinut?)
  • Diferentierea – Care sunt punctele mele forte? In ce masura acestea sunt puncte forte pentru cerintele job-urilor pentru care am aplicat
    Perspectiva – Cum am de gand sa procedez de acum incolo?
  • Largirea cadrului – Cum privesc lucurile apropiatii mei?
  • Premizele si temeiul ideilor si perceptiilor – De ce este acest post important pentru mine?

 

Gata, suficient de multe “teme” pentru un articol!

Sa auzim numai de bine

 

Corina Blezu
Co-fondator CarieraNoua.ro

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *