Blog despre cariera

Etica si pozitia manageriala

Etica si pozitia manageriala

Credinta in principiile etice nu este o optiune. Indiferent de postul ocupat in cadrul unei companii sau de cum esti tu ca persoana, principiile etice trebuie sa stea la baza tuturor actiunilor tale. Cu atat mai mult, cat ocupi o pozitie manageriala, etica de care dai dovada in relatiile interne  sau cele externe se reflecta automat in imaginea companiei al carei angajat/a esti.

Probabil ai intalnit in activitatea ta sau in relatiile de business pe care le-ai avut, situatii in care anumite persoane nu actioneaza conform cu ceea ce “predica” pentru ceilalti -”una spune si alta face”. Aflat/a pe o pozitie manageriala trebuie sa constientizezi ca reprezinti un model de comportament atat pentru echipa pe care o ai in subordine cat si pentru ceilalti colegi ai tai.

Cat de inalte sunt standardele pe care le impui depinde de cum te conduci pe tine, pe baza valorilor, caracterului, integritatii si onestitatii proprii. Conduci astfel prin propriul exemplu, iar comportamentul tau trebuie sa fie acelasi cu cel pe care il soliciti celor din jurul tau.

Peter Druker (1909-2005 -scriitor, profesor si consultant in management) descria etica in business ca fiind “capacitatea de a te putea privi in oglinda dimineata”.

Conform unui celebru studiu intitulat “It’s Good Business” Robert C. Solomon si Kristine Hanson au propus opt reguli pentru gandirea si comportamentul etic.

Conform studiului iata ce trebuie sa faci:

1. Gandeste-te la binele celor din jurul tau.

Trebuie sa iei in calcul ceea ce inseamna acest “bine” pentru echipa ta, pentru colegii tai, pentru superiori dar si pentru partenerii de afaceri. Nu ii omite insa pe cei care nu sunt participanti directi la actiunile tale sau nu sunt loviti in mod direct de rezultatele actiunii tale. Mai devreme sau mai tarziu lucrurile pot lua o alta intorsatura, neasteptata.

2. Gandeste ca un membru al unui colectiv.

Intr-adevar, a fi etic este o disciplina personala, o lupta permanenta cu sine, dar nu gandi ca un individ izolat. Faci parte dintr-un colectiv si trebuie sa fi conectat/a la valorile si comportamentele celor din jurul tau.

3. Da ascultare legilor si supune-te lor.

Conform acestei reguli trebuie sa respectam regulile si procedurile de lucru existente in companie. Reguli ca cele privind comportamentul la birou, tinuta, programul de lucru, reguli privind fumatul si altele, traseaza linia ce trebuie respectata de toti angajatii.

4. Gandeste-te la tine si la compania ta ca parte a intregii societati.

Ne referim aici la societatea de business. Asa cum spuneam, actiunile si comportamentele tale pot influenta imaginea companiei. Depinde si de tine exemplul, bun sau rau, pe care compania il da in comunitatea de business.

5. Supune-te regulilor morale considerandu-le ca fiind neconditionate.

Respectarea regulilor moralei reprezinta temelia comportamentului tau etic.

6. Gandeste impartial, obiectiv, neutru, dezinteresat.

Fiecare decizie pe care o iei iti influenteaza comportamentul in relatie cu ceilalti din jurul tau. Fii capabil/a sa faci o apreciere justa atat din punctul tau de vedere cat si din perspectiva celorlalti.

 7. Intreaba-te ce fel de om esti.

Compara actiunile si comportamentul tau cu persoane asemanatoare. Esti de acord cu ele? Daca nu, de ce ai fi de acord cu tine?

8. Respecta traditiile, obiceiurile si convingerile celorlalti.

Nu trebuie sa renunti la credintele/principiile tale. Trebuie doar sa acorzi respectul cuvenit principiilor celor din jurul tau chiar daca ele difera de ale tale.

 

Succes!

 

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei

Background:

12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

Activitati curente:

Consiliere si orientare in cariera
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban la www.consilierincariera.ro

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *