Blog despre cariera

Despre leadership, din interior

Despre leadership, din interior

Toata lumea vorbeste despre leadership. Pare sa se transforme intr-un cliseu pe care nu-l mai intelege nimeni cum trebuie. Se fac training-uri, consiliere, coaching, etc. Toate barbarismele limbii engleze par sa paraziteze notiunea aceasta.

Pana sa fiu redactor sef, nu avusesem vreo curiozitate legata de leadeship. Viata poate fi agreabila si fara sa conduci, in lumea ta in care elementele se aliniaza armonios. Cand am devenit redactor sef al unei reviste internationale, atunci m-am izbit frontal de leadership si de toate intrebarile sale.

Pentru ca nu stim sa conducem echipe in mod natural. De fapt, nimic nu e natural aici. Nu pricep cum de oamenii care conduc echipe nu se duc in mod constant la coaching sau consiliere, pentru ca lucrul cu oamenii nu e chestie usoara.

Am invatat ca: oamenii au tendinta de a se rascula impotriva oricarei decizii, daca nu o inteleg. Autoritatea este o iluzie, nu ai cum sa fii lider daca iti impui punctul de vedere artificial, fara sa le explici logica lucrurilor. Uneori, trebuie sa le-o explici ca la copii.

Oamenii nu se subordoneaza usor. Eu, daca nu am fost pusa in situatia respectiva anterior, credeam ca echipa ma va urma in chip natural, ca va fi o armonie perfecta de la inceput. Aiurea. A fost haos vreun an de zile, pana cand am inteles toti ce vrem unul de la altul. Subordonarea nu inseamna ca X face ce a spus Y, ci ca X face acea actiune pentru ca iti intelege logica, rolul in proiectul comun, si, mai ales, contribuie activ la implementarea ei, o imbogateste, ii creste impactul si eficienta. De aceea nu pricep cum de mai exista sefi de …ceva, care nu permit derogarea de la dispozitiile lor. Eu incurajez derogarile cat mai mult si le vreau interesante si imaginative.

E bine sa folosesti resursa grupului. Cine spune ca un sef e platit sa gaseasca el solutii, greseste. Un sef e un om ca toti oamenii, cu resurse cognitive la fel de limitate ca ale altora. Grupul, insa, are resurse mult mai multe, mai multe idei de combinat si de incercat.  Seful are, cel mult, o responsabilitate mai mare referitoare la rezultatul implementarii lor. Rezultatul implementarii, ideile, in mod ideal, ar trebui sa vina de la toti. Astfel toti au impresia ca proiectul le apartine, ca e al lor, se implica afectiv si asta e foarte bine.

Nu va fie frica de democrație. Ideile care vin de la toti nu inseamnă haos, ci creativitate. Incurajati diversitatea, punctele de vedere contrare, exprimate civilizat si fara inhibitii. Nu va inhibati oamenii cu poze de autoritate de prost gust. Pe „felia“ lor, ei vor sti mereu mai mult decat voi, liderii. Respectati-le expertiza.

Be fun! Nimic mai trist decat sedințele triste. Schimbarea mediului incurajează creativitatea. Faceti ședinte in parc sau in parcare. Mancati pizza in timpul generarii de idei. Umorul relaxeaza atmosfera, creativitatea e potentata de relaxare. Everybody wins.

Oamenii se subordoneaza cuiva placut si competent. Oamenii nu sunt prosti si recunosc incompetenta, acolo unde o vad. Nesiguranaa sau aroganta fara acoperire. Oamenii vad daca ai rezultate. Daca bifezi la aceste capitole, ai o echipa care te urmeaza natural. Daca mai adaugi si niste bancuri bune care sa-ti mareasca sarmul, you are a natural born leader!

 

Iuliana Alexe

Autor:  Iuliana Alexa, redactor sef Psychologies Romania

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *