Blog despre cariera

10 tips-uri pentru a te asigura ca ratezi interviul de angajare

10 tips-uri pentru a te asigura ca ratezi interviul de angajare

Ceea ce este important de inteles pentru oricine participa la un interviu de angajare, fie incepatori, fie persoane cu vechime, este important sa faceti o serie de lucruri si este total nerecomandat sa faceti altele

De cele mai multe ori primim sfaturi legate de modul in care este recomandat sa ne purtam intr-un interviu de recrutare. Daca lucrurile pe care le aflam sunt in cea mai mare parte necunoscute pentru noi putem foarte usor sa picam in plasa intrebarilor de tipul trebuia sa intind mana mai strans in timpul salutului sau sa fac gestul mai usor?

Am intalnit in cadrul interviurilor persoane care respectau 2-3 reguli de baza si le-am admirat pentru straduinta lor. In schimb o mare parte dintre ele au gafat cu alte lucruri care in final au fost puncte de descalificare.

Ceea ce este important de inteles pentru oricine participa la un interviu, fie incepatori, fie persoane cu vechime, este important sa faceti o serie de lucruri si este total nerecomandat sa faceti altele.

Nu este suficient sa respectati 6 din 10 reguli de baza si sa ignorati altele de la capitolul asa NU.

Critica angajatorul la care esti in prezent sau unul de la care ai plecat deja!

Cand criticam angajatorul la care inca lucram (si de la care am incasat salariul din care intre timp am trait) este un semn de neadaptare, gandire negativa, atitudine neproductiva si mai ales de imaturitate profesionala. Este important sa ne amintim ca in orice serviciu angajarea se face pe baza de contract. In contract sunt doua parti (angajatul si angajatorul), fiecare dintre ele fiind responsabila sa respecte anumite obligatii pentru atingerea unui obiectiv comun. Daca una dintre parti nu se mai achita de acele obligatii, atunci acesta este un motiv de despartire, care presupune si asumarea incheierii contractului respectiv.

Mesteca guma!

Am intalnit numeroase persoane care mestecau guma in timpul interviului. Mai mult, unii care incercau sa o ascunda si o mutau la fiecare fraza fiind mai atenti la ce se intampla in timpul acestei mutari decat la ce au de facut in timpul dialogului. Este un gest lipsit de orice urma de eleganta si creaza imaginea unei persoane care pierde din vedere detalii importante legate de imaginea de sine. Pentru orice post, dar mai ales pentru unul in care presupune relatia cu clientii companiei, gestul de a mesteca guma este unul care transmite neglijenta.

Raspunde la telefon in timpul interviului sau lasa telefonul sa sune/vibreze fara sa raspunda!

Faceti o lista cu lucrurile urgente carora nu le puteti amana rezolvarea timp de 1 ora. Daca sunt asemenea situatii, atunci va recomand sa anuntati aceasta situatie de la inceputul interviului. Dar trebuie sa stiti ca mesajul pe care il transmiteti este ca atata vreme cat nu puteti sa fiti disponibili o ora in interviu, nu sunteti o persoana pe care angajatorul se poate baza pentru 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana..

Intarzie chiar si un minut! Apoi scuza-te!

Punctualitatea este un semn de angajament si de respect pentru timpul dumneavoastra cat si al celui care va intervieveaza. Intarzierea arata ca nu stiti sa va gestionati timpul si/ sau postul pentru care candidati nu este atat de important.

La intrebarea unde te vezi peste 3-5 ani? spune-i  intervievatorului sef in departamentul meu sau in locul tau!

Gasiti argumente profesionale si nu atitudine de planta agatatoare. Planurile tale trebuie sa arate cat de mult esti preocupat de dezvolatrea profesionala si personala … doar in cazul in care esti preocupat.

Stai relaxat, asezat pe spate, in timpul interviului!

Postura corporala in timpul interviului vorbeste atat de mult despre noi. Cei care realizeaza interviurile de recrutare sunt, in marea lor majoritate, antrenate sa identifice si sa traduca gesturile, comportamentele. Pozitia pe care o folositi de obicei la cafea este total neindicata in timpul interviului de recrutare, oricat de empatic si amabil este intervievatorul. De ce? Pentru ca nu sunteti la o cafea.

La intrebarea ce conflicte ati avut cu colegii pana acum si cum le-ati rezolvat?, raspundeti eu nu am avut conflicte sau eu evit conflictele, ma inteleg bine cu toata lumea!

Foarte scurt: nu exista persoane care sa nu fi avut conflicte. In cazul in care le evitati sau le negati, este cu totul altceva. Nu stiti sa gestionati conflictele, ceea ce inseamna ca in echipa vor fi multe probleme in interactiunea cu colegii. Imaginea de sfant nu este cea indicata. Raspunsul de mai sus arata o slaba cunoastere de sine.

Foloseste mult parfum!

Sau, si mai grav, lasa parfumul propriu si natural  sa il simta si ceilalti. Este una dintre cele mai urate forme in care puteti agresa pe cineva. Nu glumesc. A invada nasul cuiva cu ceva ce tie iti place sau iti apartine este o forma de agresiune. Este ca si cum vrei sa ocupi tot spatiul chiar si acolo unde ceilalti au spatiul personal.

Intrerupe intervievatorul, inainte sa termine intrebarea daca te-ai prins ce vrea sa spuna!

Foarte simplu: dai dovada ca nu stii sa asculti. Cum sa se bazeze pe tine ca vei prelua corect sarcinile si vei fi un bun comunicator in organizatia lor?

Pentru doamne: purtati pantofi cu toc de 10 cm, farduri stridente, unghii lungi sau cu oja ciobita, rochii foarte mulate, fuste scurte, pantofii cu tocurile julite sau murdare, cu parul nearanjat si multe bijuterii!
Pentru domni: purtati camasa afara din pantaloni, geansi pentru posturi de birou, ceasuri supradimensionate, pantofi cu varful ascutit, eventual lacuiti, costume lucioase, si fiti cat se poate de seductivi cu doamna de la interviu!

Pentru ultima recomandare am o singura explicatie: exista un alt spatiu unde puteti sa folositi toata lista cu succes.

SUCCES!

Cristina MANOLE
EXCEED CONSULTING
Premiul 3 Training Awards Romania
10 ani experienta manageriala si antreprenoriala
12 ani training si programe de dezvoltare a personalului
5 ani coaching
A livrat peste 6000h de training atat in Romania cat si in Asia.
A lucrat cu peste 10000 participanti.
A conceput peste 25 teme de training

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *