Blog despre cariera

Angajarea emotiilor

Angajarea emotiilor

Gata, deja gandesti in termeni de parteneriat si de angajament! 😉

Ce faci cu emotiile pe care totusi le mai ai nu doar inainte, ci chiar si in timpul discutiilor pentru job?

Literatura de specialitate spune:

– > Ti le accepti – te accepti ca om. Simti, deci existi. Dar cum anume? De tine depinde sa-ti faci existenta nu doar acceptabila, ci inaltatoare. Gandeste-te la aceasta! 😉

– > Ti le recunosti – documentarea este primul pas spre eliberare. Familiarizeaza-te cu emotiile umane de baza. Invata sa le identifici. Ia-ti partener propriul corp si incepe sa le urmaresti si sa le localizezi cu ajutorul acestuia.

– > Ti le gestionezi – e timpul sa sarbatoresti. Savureaza un cocktail. Da, chiar inainte de intalnire. Ofera-ti o doza de emotii, astfel incat sa dai prilej corpului (aici domnul Creier este vizat) de a alege: prefera o stare de excitare prelungita sau una de relaxare? Mai jos vei gasi un exercitiu util de incordare-relaxare.

– > Ti le exprimi verbal in fata interlocutorului – “sa nu ma dea/dau de gol, sa nu ma dea/dau de gol, sa nu ma dea/dea de gol!…” este gandul care nu-ti da pace. Si asa apare prima balba, prima litera mancata dintr-un cuvant, primul cuvant, de altfel banal, dar pe care nu-l mai gasesti ca sa-ti duci fraza mai departe, primul blocaj in ganduri, prima incoerenta, primul semn de “slabiciune”.

Asa apare disconfortul si senzatia ca ti se aprinde capul, ca urechile, gatul si fata ii fac concurenta macului inflorit, asa te izbeste instantaneul val de transpiratie abundenta, asa incep sa-ti zboare prin stomac haoticii fluturi de plumb si tot asa inima este la un pas de a-ti sari din piept…

Pentru ca da, principiul “nu te gandi la elefant” se aplica. Urmare acestui indemn “sa nu!”, elefantul iti apare gratios in minte, iar emotiile care nu vrei sa te dea de gol exceleaza in a face tocmai invers. Si iata elefantul plimbandu-se fara greata prin magazinul tau de portelanuri, tocmai cand este in discutia cu cel mai important client al tau! Ca sa-l faci pe gratiosul pachiderm sa iasa, ofera-i atentia cuvenita, recunoaste cu voce tare ca exista, este al tau si te defineste. Si treci mai departe.

– > Ti le pastrezi – sunt ale tale, le ai, deci iti sunt resurse, asa ca iti ramane doar sa le pui la treaba in favoarea ta. Si sa vezi atunci unde te duc!

– > Ti le folosesti – din experientele anterioare, din documentarea prealabila, faci o lista cu emotiile pe care anticipezi ca le vei avea si pe care le scrii pe o foaie de hartie. Impaturesti foaia de atatea ori cat este necesar astfel incat sa-ti iasa o barcuta de hartie. Da una dintr-acelea simple pe care le faceam in copilarie. Pui barcuta in buzunarul de la piept sau o tii strans in mana. Intri la intalnire si dupa momentul prezentarilor pui discret barcuta pe masa, langa tine si (iti) spui: “Am emotii”. Daca iti sunt solicitate lamuriri, le oferi, daca nu, stii ca emotiile tale sunt acolo sa te sustina pe mai departe.

Daca cel din fata ta te va judeca si isi va face o impresie nefavorabila care va cantari in decizia finala, va fi pierderea sa: a ratat sansa de a lucra cu un om care stie sa-si gestioneze emotiile, care si le stapaneste, si le foloseste in favoarea sa. Daca apreciaza, aceasta iti poate spune mai multe despre viitorul parteneriat decat orice alta prezentare vei primi despre angajatorul “cel mai cel si care ca nu mai exista altfel”…

OK pana aici cu emotiile?

In final, iata si exercitiul de incordare-relaxare despre a carui eficienta pentru tine m-as bucura sa aflu la rubrica de comentarii.

Esti inainte de interviu. Simti emotiile. Ofera-ti un moment si alege un punct din fata ta prin care trece o linie imaginara perpendiculara pe directia ta catre acel punct. Fa ca distanta pana la aceasta linie sa fie considerabila, abordabila rezonabil, insa fara a o putea parcurge printr-un singur pas. In acest exercitiu, succesiunea de pasi este exclusa. Concentreaza-te, incordeaza-te si fa saritura de pe loc peste acel punct, dincolo de linia trasata.

Pana unde ai sarit?

Repeta, stabilind linia de aterizare si mai departe. Te concentrezi, te incordezi, iti iei AVANT si sari! La fel, poti face acest exercitiu sarind pe verticala. Pana unde vrei sa ajungi cu o mana? Dar cu doua? Concentrare, incordare, AVANT! Repeta de cateva ori, apoi ofera-ti ragaz spre reflectie.

Ce s-a intamplat in legatura cu gandurile tale? Dar cu emotiile? Cu focusul? Cu incordarea? Cu corpul? Cu mintea?

 

Cu emotiile la angajare, facand si vazand! Cu AVANT!

 

Ionel Androne

consilier CarieraNoua

 

 

 

 

 

Coach de a(l)titudine

 

Despre CarieraNoua

CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutareCarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *