Traim in timpuri in care jobul este ceea ce da directie vietii. Cantitativ, din 24 de ore pe care le avem la dispozitie intr-o zi, mai bine de o treime o dedicam jobului. Iar ceea ce se intampla in aceste ore, le influenteaza si pe celalalte.
Jobul devine o unitate de masura cu care suntem evaluati de ceilalti, sau cu care ne autoevaluam – il avem, sau nu?; ce spune acesta despre noi?; ne proiecteaza intr-o zona din care starnim in jur apreciere, sau intr-una in care suntem tinta judecatilor si primim compasiune?
In ziua de azi, indiferent de calitatea de angajat sau de antreprenor, ocupatia curenta garanteaza supravietuirea materiala, insa nu neaparat bunastarea si cu atat mai putin buna stare. Calea catre acestea este lunga, serpuita si cu denivelari.
Dar iata-ne aici si acum! Unii, chiar inainte de primul job. Altii, deja dorindu-l pe urmatorul. Multi la al “n-spelea”. Unii in ascensiune, altii la intersectia unor domenii. Unii pe aceeasi traiectorie, altii in reconfigurare de prioritati.
Fiecare cu aptitudinile proprii si cu atitudinea de moment. Si in tumultul specific fiecarui domeniu de activitate. Plasati, vrand-nevrand, in functie de ceea ce facem sau nu facem, pe una dintre benzile de rulare. Cativa cu vizibilitate buna si motorul turat, pe banda mai generoasa cu deplasarea in viteza.
Unii in viteza de croaziera, pe banda din mijloc, atenti la noi oportunitati, cantarind riscurile si beneficiile. Multi, pe pilot automat, pe prima banda, cea mai sigura, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Altii pe banda de urgenta.Unii in decor…
Pentru toti, detinerea unui job in vederea asigurarii unui beneficiu material este un dat. De luat ca atare. Exista si alternative, insa marginale. Mai degraba abateri, derapaje.
Si astfel, trecem prin zona asigurarii supravietuirii, ca apoi sa ne indreptam spre cea a bunastarii, iar ulterior sa constatam ca mai este loc si pentru altceva. Cu timpul, realizam ca bunastarea materiala ne tine undeva la baza. Ca in profunzime este de fapt despre buna stare, sau starea de bine, mentala si fizica.
Si astfel, descoperim ca un job mai potrivit ar fi acela in care ar conta mai mult tipul de activitate fizica ce ne este solicitat si care ne poate influenta starea de sanatate prezenta si viitoara.
Sau acela in care relatiile pe care le avem cu colegii si sefii directi sunt armonioase si ne stimuleaza in propria evolutie catre cea mai buna varianta a noastra.
Ori acela din care, pe langa satisfactii materiale, putem beneficia si de posibilitati de avansare, de asumare de responsabilitati suplimentare, de libertate de decizie, de optiuni de actiune in fata provocarilor, de exprimare a creativitatii, de puncte solide de reper, directii concrete de actiune samdp.
Insa, pana acolo, iata ce putem face aici, in actualul nostru vehicol, precum si la ce am putea incepe sa ne gandim inainte de a initia cautarile pentru “achizitionarea” unuia nou:
- sa echilibram veniturile cu cheltuielile, ajustandu-le, in mod ideal, pe primele in sus, insa tinand cont de realitatea care ne arata ca mai degraba in controlul nostru se afla ajustarea in jos a celor din urma, prin prioritizare si exercitiu de discernere intre ceea ce avem cu adevarat nevoie si ce nu
- sa cultivam relatii bune cu colegii, iar aici orgoliul este de multe ori cel pe care il putem lasa de-o parte; in plus, putem oferi feedback de calitate si disponibilitate de a sprijini, in masura timpului si competentelor noastre;
- sa echilibram relatiile cu sefii – aici intervine o intreaga discutie referitoare la ce se afla intre atitudinea indaratnica a angajatului, de sabotare, si pozitia de drepti, de yes-man, ambele cu efecte dezastruoase mai devreme sau mai tarziu;
- sa fim curiosi in sens constructiv;
- sa fim autentici si congruenti intre ceea ce gandim, spunem si facem;
- sa ne continuam dezvoltarea, provocandu-ne sa fim in permanenta in competitie cu noi insine, mai degraba decat cu cu cei din jur;
- sa cautam si sa multiplicam momentele in care sa nu mai fim atat de obsedati de a nu gresi, ci sa ne bucuram de fiecare oportunitate de invatare – greselile sunt cei mai buni profesori;
- sa ne aparam drepturile, sa ne exprimam emotiile si asteptarile;
- sa schimbam accentul de pe a solicita, pe a oferi – inainte de a cere, sa intelegem, sa sustinem, sa sprijinim, sa oferim recunostinta, sa recunoastem;
- sa fim implicati intr-un exercitiu de planificare a fiecarei zile – imbinand to-do-uri cu not-to-do-uri legate de activitatea curenta specifica indatoririlor, combinate cu aspecte legate de viata personala, cu momente de relaxare, de energizare, de visare, cu ruperi de ritm si prilejuri de introspectie;
- sa tinem evidenta realizarilor, oricat ar fi acestea de mici;
- sa prioritizam in functie de ce e urgent si ce e important;
- sa pastram si sa reintarim limitele in raport cu interferentele – rugaminti de la colegi, solicitari suplimentare de la sefi, tentatii din zona electronica – telefoane, internet;
- sa aplicam micromanagementul locului de munca: eliberarea biroului de obiectele inutile, folosirea pauzelor planificate, ridicarea mai des de pe scaun, folosirea unei imagini familiare care sa faciliteze deconectarea prin momente de retraire mentala a unor situatii placute din trecut sau prin lansarea in visare si plonjarea intr-un viitor imaginat, savurarea unor momente haioase impreuna cu colegii;
si lista poate continua cu lucuri pe care le-am mai facut si au dat rezultate, sau pe care le putem gasi oriunde pe Internet…
Buna ta stare de azi te poate duce catre bunastarea dorita. Si invers. Tu cum te afli?
Ionel Androne
Coach de a(l)titudine
Despre CarieraNoua
CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutareCarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.
www.carieranoua.ro