Blog despre cariera

2016 aliati pentru un an asa cum iti doresti

2016 aliati pentru un an asa cum iti doresti

Cum stai cu optimismul de inceput de an nou? Cum, stai? Este pe duca? Sper ca nu!

Si 2016, la fel ca oricare alt an, va fi asa cum il pregatesti. Important poate fi si ce aliati iti alegi, atat in plan personal, cat si profesional.

Iata cativa dintre acestia:

Parintele. Unul dintre parinti sau ambii deopotriva. Care prin ceea ce au facut sau nu au facut, prin ceea ce continua sa faca sau sa nu faca, te-au determinat sa ajungi cel care esti acum si te vor face sa fii cel care vrei sa devii. Intoarce-te catre parintii tai cu un gest de recunostinta. Un simplu „Multumesc!” si vezi apoi ce ti se arata!

Copilul. Statistic, poate ca unul. Fericit, doi. Exceptional, 3. De la 4 incolo… chapeau bas! Nu conteaza cati, odata cu nasterea primului, incepi o noua viata. Cu o multime de provocari si cu cel putin o certitudine: ai ce invata in fiecare clipa de la cel caruia i-ai facut introducerea in aceasta lume, caruia ii vei fi alaturi pe tot parcursul dezvoltarii lui si alei tale, cel putin in gandul si inima ta, atat timp cat ii oferi optiuni si cat esti ales sau lasat sa ramai in peisaj.

Priveste-ti copilul cu ochi de copil. Cu incantare, cu mirare, cu curaj, curiozitate si recunostinta. Atunci cand face cea mai mare boroboata, reactioneaza printr-un simplu „Te iubesc!”. Savureaza clipa, eventual soarbe surprinderea din ochii sai, topeste-te in imbratisarea pe care i-o acorzi si vezi ce primesti! (Valabil si pentru copilul din tine pe care il crezi sau il vrei maturizat…)

Partenerul de viata. Cel la care te raportezi si care de oglindeste, in care te reflectezi, cel care te completeaza. Cel ales. Cel care te-a ales. Cel de langa tine. Cel impreuna cu care vrei sa evoluezi. Cel alaturi de care vrei sa devii. Cel cu care vrei sa impartasesti fiecare clipa, fiecare bucurie. Cel alaturi de care te vezi pasind chiar si pe ultimul drum. Surprinde-ti partenerul cu mai mult decat o vorba, cu mai mult decat un gest. Ofera neconditionat si deschide-te apoi pentru a primi inmiit!

Prietenul. Cel de acum. Cel care te merita pentru ca te accepta asa cum esti. Cel care iti ofera un umar, un cuvant, o tacere. Sau cel din copilarie, cu care ai pierdut demult legatura. Unul dintre „complicii” cu care ai impartit experiente deosebite, acum amintiri memorabile. La cine te duce gandul si te face sa zambesti? Reia legatura si afla-i povestea de atunci si pana acum. Impartaseste-i-o si pe a ta. Afla ce drumuri vi se deschid!

Seful. Cel care cultiva responsabilitatea in tine. Care iti alimenteaza curiozitatea. Care pune umarul la dezvoltarea ta. Cel care te incurajeaza sa pasesti, cu piedica trasa. Cel care creste pentru ca si tu cresti. Propune-ti si obisnuieste-te sa-l abordezi doar privind catre viitor, catre posibilitatile si oportunitatile ce se pot deschide. Impartaseste-i toate aspectele unei solutii, atat cele legate de beneficii, cat si cele de costuri. Provoaca-te astfel si nu il provoca! Si poate in felul acesta lucrurile intra intr-o spirala ascendenta pentru toate partile, pe toate planurile. Hraneste-(t)i dorinta de a fi mai bun pe mai departe!

Colegul. Cel care te completeaza, din a carui experienta inveti permanent. Cel caruia ii poti fi de folos, cel care te valideaza. Cel alaturi de care vei face atat un pas inainte, cat si doi inapoi. Cel care stii ca iti tine spatele si de accea poti cauta si prinde cel mai bun vant sa te inalti. Cel care iti tine locul atunci cand se face sa te dai dus cu altele, cu ale tale. Si chiar daca incearca sau nu sa te inlocuiasca, identifica-i si adreeaza-te comportamentelor lui. Ia-l cu tine intr-un viitor in care amandoi aveti de castigat. Impreuna. Alaturi! Hraneste-(t)i dorinta de a fi mai performant pe mai departe. Tot inainte in continuare!

Colaboratorul subaltern. Cel care iti da incredere si te tine pe o pozitie de pe care poti vedea imaginea de ansamblu. Cel care iti da timp si spatiu pentru a cauta orizontul si nu a privi peste umar. Cel care iti aduce aminte de unde ai plecat. Ofera-i o incredere mai mare si solicita-l chiar si in chestiuni mai delicate, care tu crezi ca il depasesc. Vezi apoi cum infloreste si culegeti impreuna roadele! Hraneste-(t)i dorinta de autodepasire!

Clientul. Atat cel preferat, cat mai ales ce indaratnic si dificil. Cel care te face sa dai tot ce-i mai bun din tine pentru a-i intra pe sub piele. Cel care, prin faptul ca te face sa gandesti si sa simti ca el, te scoate din sufocanta carapace in care evolutia ta este inabusita. Cel are, prin satisfacerea standardelor si exigentelor solicitate, iti prilejuieste si tie satisfactia ca ai oferit tot cee ce aveai mai bun din ceea ce puteai oferi, facand tot ceea ce a putut depinde de tine. Cel care nu te-a imblanzit sau pe care nu l-ai imblanzit, ci pentru si catre care ai evoluat. Depaseste-(t)i asteptarile si vezi ce se revarsa asupra amandorura din preaplinul oferit!

Un necunoscut. Pana acum. De pe strada. Din mijlocul de transport. De la evenimentul la care ai ales sa participi si nu doar sa mergi. Cel pe care l-ai ales nu doar sa-l cunosti, ci sa i te deschizi. Caruia i te-ai oferit in vulnerabilitatea ta. Caruia i-ai oferit ocazia de a te proteja prin refuzul sau. Pe care ti-ai propus sa-l intelegi. Sa-i oferi din ce ai tu mai bun. Poate doar un zambet. Poate doar o privire aprobatoare. Poate un gest de acceptare. Poate o buna conversatie in care i-ai oferit lui spatiul si timpul pentru exprimare. Caruia i-ai impartasit propria ta perspectiva, i-ai indicat o alta directie, i-ai pus la dispozitie resurse la care tu ai acces. Si astfel, a(t)i deschis un eventai de posibilitati. Incotro de acum inaine?

Un cunoscut. Cineva care isi urmeaza pasiunea. Si pe care il admiri in taina. Caruia i-ai putea da energie prin aprecierile tale. Caruia i-ai putea fi recunoscator pentru exemplul de daruire si sacrificu pe care ti-l ofera. Precum si de savurare cu bucurie a trecerilor peste hopuri si a realizarilor. Pentru ca-ti tine aprinse visele. Pentru ca-ti arata ca se poate. Care te contamineaza. Care iti poate dezvalui o pasiune noua, ce poate fi si a ta. Sau de la care nu doar ca iti aprinzi flacara pasiunilor tale, ci de la care iti si iei combustibil de inceput, precum si pe cel de parcurs. Fii pe cale sa-ti iei avant si prinde viteza!

Propriul Ego. Cel care nu ti-a fost chiar un amic. Cel care te-a protejat excesiv sau care te-a facut sa dai cu oiste-n gard. Cel pe care te-ai tot straduit sa-l strunesti atat de mult ca ai ramas tu insuti tintuit in ganduri si comportamente ale caror rezultate te satisfac prea putin. Si asa, in loc sa traiesti acum si aici cu privirea la urmatorii pasi, ai trait cu fata la trecut. Ai trait, in umbra, terifiat de ce vor gandi si spune ceilalti. Iar cand esti cu frana trasa, finish-ul este departe si vine greu. Insa iti poti face din Ego un aliat, iar pentru aceasta propune-ti sa-l supui unui tir de „de ce?”-uri. Cel putin 3 sarje. Exista intotdeauna o alta radacina la radacina unei situatii problematice. Si astfel, ai putea sa-ti lasi Egoul sa te poarte pe umeri atunci cand te simti schiop, sau sa-ti indrume pasii si calea atunci cand nu vezi clar. Aurul se afla in adancuri. Sapa si imbogateste-ti viata!

Un Alter Ego. Care iti descatuseaza creativitatea. Care te elibereaza. Care da expresie unor energii pe care le tii ascunse. Varianta ta mai mare, mai buna si mai puternica. Intr-o cu totul alta poveste, cu totul alte origini si cu o multime de posibilitati si perspective. Cea in care te-ai transpus atunci cand visai cu ochii deschisi, in copilarie, sau nu mai departe de ieri. Sa te folosesti de un Alter Ego inseamna planificare si actiune, asumare de responsabilitati si raspundere. Te ajuta sa creezi, sa numesti, sa folosesti, sa culegi roadele. Te vei simti , cum altfel?, alt om. Si vei actiona altfel. Cum altfel, atunci cand esti incurajat si imputernicit, imbarbatat si mandatat?! Eroul copilariei tale in care te intrupai si pe care l-ai lasat sa se duca odata cu copilaria? Cel care visai in copilarie ca vei ajunge? Inspiratie si avant!

Mentorul. Cineva care are acele calitati si competente pe care ti le-ai dori si tu, sau care le foloseste asa cum doresti sa le folosesti si tu pe cele pe care le ai. Cineva care a ajuns acolo unde ti-ai dori si tu sa ajungi, care este dispus sa impartaseasca propria experienta si este doritor sa te sustina si pe tine pe drumul tau. Iti hraneste setea de cunoastere acordandu-ti acces la o fantana pe care a ingrijit-o cu efort si sacrificii. Lasa-te dus, nu doar sedus si bucura-te apoi de propria ta cale, nu de o clona!

Mediatorul. Cineva care te poate face sa te impaci cu tine insuti. Cu relatiile si cu oamenii in care alegi sa investesti atentie, timp, energie, pasiuni. Cei pe care ii alegi ca fiindu-ti importanti. Atat timp cat incuviintezi sa inveti de la toti si din toate!

Acesta poate fi un duhovnic, daca accepti un astfel de suport in relatia ta cu divinitatea. Daca ai norocul sa gasesti pe cineva cu har, te vei descoperi si vei descoperi pacea launtrica, impacarea cu tine insuti si cu ceilalti. Iar daca ajungi sa faci diferenta intre spiritualitate si religiozitate, sa descoperi calea de a fi mai bun cu ceilalti, mai binele se va intoarce si asupra ta. Si poate astfel, in ciuda atator razboaie purtate in numele atator religii ale pacii, pacea se va instala. Incepand cu tine. Si astfel, vei onora unul dintre darurile pe care le-ai primit in aceasta viata: sufletul tau.

Un psiholog. De vrei sa sondezi in trecutul tau, sa te impaci cu acesta, sa te debarasezi de balast si sa-ti poti intinde aripile pentru a-ti lua avant si a zbura. Un act de curaj care odata intreprins iti poate alimenta curajul pe mai departe. Si astfel, vei onora unul dintre darurile pe care le-ai primit in aceasta viata: mintea ta.

Un instructor. Fie acesta de fitness, de dans, de… Fie un formator, un trainer, cineva calificat in a te invata tehnici mai bune sau chiar noi pe care sa le aplici imediat, in mediul tau, in contextul tau. Fie un antrenor de sport – acel sport pe care pana acum l-ai practicat in fata televizorului. Sau doar in copilarie. Sau deloc, dar ai dori sa-l simti cu toata fiinta ta pentru a ti-l trece apoi ca bifat pe wish-list sau pentru a nu regreta la capatul clipelor tale ca nu ai vazut cu propria fiinta cum este sa il joci. Fa pasul si poate avantul primului pas va atrage o suma de altele. Un nou obicei. Benefic. Un nou mod de viata. Activa. Si astfel vei onora unul dintre darurile pe care le-ai primit in aceasta viata: trupul tau.

Sau un coach. Cel pe care il alegi si accepti sa-ti fie alaturi cu intrebari carora raspunsul nu vine neaparat simplu. Care iti ofera noi perspective si iti largesc aria si orizontul de invatare. Care te aduc din atunci in aici si acum, spre acolo. Care iti pot da claritate si avant pentru a pasi pe calea implinirii dorintelor tale transformate in tinte precise. Aceasta, daca si numai daca te intorci cu fata catre viitor, daca iti propui sa cauti bunastarea si armonizarea ariilor importante ale unei vieti rotunde pentru tine. Daca vrei sa explorezi posibilitati, resurse, aliati. Daca vrei sa avansezi in bataia vantului, cu avant si bucurie. Daca te vezi propriul tau sculptor, propriul tau creator. Daca accepti sa te interoghezi in mod ghidat astfel incat sa-ti relevi potentialul. Daca ai dorinta, curaj, si determinare sa actionezi si sa cauti bucuria culegerii rezultatelor odata cu deschiderea orizontului de cunoastere si actiune de care esti mai aproape cu fiecare pas intreprins in mod concret.

Un consilier. O calauza, cineva ale carui competente sunt puse in slujba dorintei tale de a parcurge, cu scurtaturi si cu cat mai putine incertitudini legate de costuri, distanta pana la o destinatie avuta in vedere. Cineva care iti ofera analiza si indrumare, care vine cu propuneri de directii de actiune si care iti faciliteaza astfel demersul de luare a deciziilor. Cand esti pe maini bune, nu doar bati apa pe loc, ci si iesi la liman. Avant, cu incredere!

Un consultant. Cineva care iti ofera modele de actiune. Care a testat si retestat directii si cai. Care-ti poate prilejui sau facilita accesul catre o destinatie dorita. Cineva care te sustine sa obtii, sa te mentii, sa pastrezi ceea ce ai dobandit. Ceea ce poate fi uneori mai greu decat strabaterea drumului de pana acolo. Avant, cu expertiza!

Un avocat. Al unei cauze. La care poti vedea ce inseamna lupta cu sisteme, cu mentalitati, cu vicisitudini, cu mori de vant. De la care poti invata ce inseamna sa fii altruist, sa fii concentrat in principal pe binele altora. De la care te poti molipsi cu bucuria de a fi si actiona astfel. Care ia parte la ceva cu mult mai mare decat el si decat suma partilor implicate. Care serveste si contribuie!

Un politician. Cel mai apropiat tie in termeni relationali, nu neaparta si de preferinte. Cel care a ajuns in functie si pentru ca tu i-ai acordat votul si increderea. Sau cel care crezi ca are puterea de a solutiona o problema. Ofera-i solutia! In ciuda unui renume sifonat, politica si politicienii nu sunt doar despre jocuri de putere, influenta, acces privilegiat la distribuirea resurselor publice. Un politician este un „delegat” imbunatatirea unei situatii concrete dintr-un loc, dintr-un domeniu. Ajuta-l sa ajute! Urneste-te sa-l urnesti! Cand ai cautat ultima data legatura directa cu reprezentantul tau in administratia locala sau centrala? Cand ai fost ultima data intr-o audienta? Cand ai semnalat ultima data o problema? Cand ai plusat, si ai venit si cu propunerea solutiei de adoptat? Adopta un politician! Fati-l aliata. Nu pute fi bunastare individuala daca in jur este saracie. Nu doar materiala, ci si de idei, de interes, de implicare, de contributie, de actiune. Alege-ti istet aliatii si bataliile!

Un autor de arta. Plastica. Dramatica. Muzicala. Literara. Autor a ceva ce te misca. Mai mult decat fizic, in adancul tau. Fii mai mult decat cufundat in ceea ce iti ofera: fii curios cu privire la cum a facut sa ajunga sa ofere ceea ce a ajuns la tine. Cum a nimerit? Ce l-a inspirat? Care i-a fost destinul? A meritat? Pentru cine? Ce te poate inspira acum, peste vreme? Unde te poti indrepta cu toate acestea?

Un personaj de film, de carte, de desene animate, de ce nu? Unul dintre cei in care te transpuneai cand erai copil. Unul la care vibreaza si acum copilul din tine. Unul caruia adultul de acum ii inchina un tribut de recunostinta si ii poarta o adanca apreciere, in ciuda faptului ca este vorba despre cineva care nu a existat cu adevarat. Insa care da viata unei idei. Care are in spate o poveste si care a avut o viata mai plina decat vor fi sortite sa aiba multe vieti „adevarate”. Cum poate intra acest personaj in viata ta? Ceea ce veti depana impreuna depinde doar de tine.

Un sportiv preferat. Cineva in carne si oase. Care spune o poveste despre sacrificii, infrangeri si victorii. Cineva pe care il admiri si pe care il sustii si in momentele sale mai putin faste. Ce din ceea ce este si face iti poate fi aliat?

 

Si lista poate continua…

Anul 2016 ne ofera in dar o zi in plus: are 366 in calendar. Este bisect. Fara ziua de astazi, cate (ti)-au mai ramas?

Anul acesta ii poti oferi destinului tau un aliat in dar. Mai mult, anul acesta poti fi tu aliatul cuiva. Fiind suport pentru un seaman in indeplinirea dorintelor sale, iti poti gasi tu insuti menirea, energia, inspiratia, calea, scopul, ratiunea…

Asadar, draga cititorule, in 2016 pe cine indrumi pentru a-si completa foile libere din cartea cunoasterii?

Pentru cine te lupti si pentru ce te (z)bati?

Pentru cine iscodesti, cauti, te miri si cercetezi, astfel incat bunele intentii sa fie urmate de decizii intelepte?

Cui ii deschizi ochii si ii dai incredere si inspiratie pentru a se avanta mai departe?

In viata cui aduci imbunatatiri?

Pe cine, la cine si la ce conectezi, pentru un super pas in viitor?

Cui si centru ce pui caramida peste caramida, de la o fundatie solida si pana la un acoperis trainic?

Cui ii deschizi ochii asupra acelor experiente edificatoare prin valoarea ascensiunilor si caderilor intrinseci?

Draga cititorule, tu cui ii vei servi? Cui ii vei fi de folos? Cum? Din ce rol? Cu ce intentie?

Cu ce gand si in ce directie te aliezi pentru un 2016 asa cum iti doresti?

 

AVANT!

 

Ionel Androne

consilier CarieraNoua

 

 

 

 

Coach de a(l)titudine

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *