Blog despre cariera

Vreau sa-mi urmez visurile

Vreau sa-mi urmez visurile

 

Vreau sa-mi urmez visurile, da-mi si mie un sfat

Toti avem asteptari de la noi insine, de la ceilalti, de la facultatea pe care o urmam sau de la jobul la care ne-am angajat. Generic aceste asteptari le numim intr-un mod boem: vise. Nu mi-e clar daca le-am oferit aceasta titulatura pentru ca le consideram imposibile sau pentru ca avem de dus o lupta dificila în vederea obtinerii lor.

Insa de fiecare data acest vis care ar trebui sa-ti apartina in totalitate tie si numai tie are implicate mai multe persoane. Cateodata e vorba de parinti, altadata de partenerul de viata, deseori de prieteni apropiati, dar de cele mai multe ori discutam despre Restul lumii. Acest rest al lumii este o entitate extrem de activ implicata in razboiul de cucerire al idealului tau. Desi aparent afisezi o incredere foarte mare in acest vis al tau simti nevoia permanent sa ceri parerea altora.

Cand dai la facultate nu poti sa dormi de nelinistea ca lui X si lui Y, oameni carora chiar nu le pasa de viitorul tau profesional, s-ar putea sa nu li se para o idee buna aceasta alegere. Prin urmare incerci din rasputeri sa-i convingi. Le expui n argumente, te lauzi cu rezultatele tale din acel domeniu, le explici ca dintotdeauna ti-ai dorit o astfel de cariera. Si apoi astepti nerabdator marea confirmare. Si de cele mai multe ori aprobarea intarzie sa apara. In schimb incepi sa primesti prima runda de sfaturi:

1) E foarte grea facultatea pe care o alegi tu. Sincer, nu merita. Ce faci, imbatranesti invatand? Chiar nu vad rostul. Iti pierzi tineretea pe bancile universitatii. Am si eu un var la Medicina si nu prea face fata. Abia doarme noaptea.

2) Sincer, nu e de viitor facultatea asta. O sa mori de foame. Am un vecin care a terminat Limbi Straine si e profesor la Cuca Macaii pe 700 de ron. N-are rost. O faci degeaba.

3) Politehnica? Daca nu te duci la Calculatoare, te duci efectiv degeaba. Nu se mai cauta ingineri. Mi-a zis mie o tipa care lucreaza în HR.

4) ASE-ul? Il fac toti prostii. Si apoi plang ca nu-si gasesc loc de munca. Situatia e destul de similara si la momentul angajarii. Acest personaj intitulat “Restul lumii” este vesnic nemultumit de alegerile tale. Mereu te sfatuieste sa alegi cealalta cale, iar daca faci ca el, adauga de fiecare data: “Oricum, sa nu zici apoi ca ai facut cum am spus eu, daca nu-ti merge bine sa stii ca nu e vina mea.”

Dana, o prietena buna mi-a spus de cateva ori: “Esti cea mai importanta persoana din viata ta”.  Visurile tale trebuie sa ramana intotdeauna ale tale. Restul lumii chiar nu conteaza. De cele mai multe ori acesti oameni n-au avut niciodata de a face cu domeniul pasiunii tale, habar n-au cu ce se mananca. Uneori isi dau fel de fel de sfaturi cu scopul de a te ajuta, dar in mod frecvent o fac doar pentru placutul sentiment de a avea un cuvant de spus in viitoarea ta cariera si pentru a se simti importanti in viata ta.

Vrei sa-ti urmezi visurile? Nu am niciun sfat pentru tine:) Tu stii cel mai bine unde esti acum, unde vrei sa ajungi, cat mai ai pana acolo si care este drumul cel mai potrivit.

Autor: Andra Ionescu
Cititi mai multe articole scrise de Andra Ionescu pe blogul Despre Joburi

Articole despre Cariera

Scopul portalului CarieraNoua.ro este sa faciliteze interactiunea dintre angajator si candidati. Ne dorim sa ajutam candidatii sa-si gaseasca job. Prin intermediul site-ului www.carieranoua.ro si a blogului speram sa intram in contact cu cat mai multi angajatori si profesionisti din industria de recrutare si sa facilitam publicarea de noi articole, sugestii si recomandari utile pentru candidati.

Contact: [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *