Am facut zilele trecute un scurt research legat de cele mai folosite cuvinte pentru cautare atunci cand ne referim la gasirea unui loc de munca. Nu pot spune ca am ramas surprinsa vazand ca pe primul loc se afla „model CV”.
Asa cum sustineam si in articolele anterioare, nu sunt adepta modelelor de CV sau a modelelor de scrisoare de intentie/motivatie. Acestea trebuie realizate in directa concordanta cu postul vacant pentru care se transmite respectivul CV/scrisoare. CV-ul trebuie sa reflecte experienta profesionala sau educationala ce este in legatura cu solicitarile angajatorului pentru postul vacant.
CV-ul trebuie:
- Sa contina maxim 2 pagini – recrutorul se uita maxim 10 secunde pe CV-ul tau. Atrage-i atentia prin cuvinte cheie, legate direct de solicitarile pe care le are in legatura cu postul vacant;
- Renunta la rubrica de referinte. Cine doreste referinte, le va cere. Daca ai referinte de la o persoana cu o pozitie inalta sau foarte cunoscuta, atunci mai bine trimite inainte acest document, cu specificarea ca, in masura in care sunt interesati sa te cunoasca, poti trimite si CV-ul. Aici poti jongla in functie de situatia de fapt, de angajator, de referinte si legatura ta cu persoana care ti-a oferit recomandarea.
- Scoate in evidenta realizarile profesionale si nu sarcinile postului. Foarte multe persoane copiaza direct din fisa de post. Acest fapt denota o oarecare superficialitate. In plus, un recruter este interesat de ceea ce ai realizat si nu de fisa de post. Pe aceasta o cunoaste foarte bine.
- Daca nu aplici pentru un post cu solicitări exprese privind creativitatea sau utilizarea unor programe de prezentare profesionale, apeleaza la fonturile clasice (times new roman, arial), la alinierea standard, fara bullets sau alte floricele. Vei avea de castigat!
- Evita formatul din site-urile de recrutare. Acel format a fost construit pentru a putea standardiza si, pe baza unor altgoritmi, sa se poata extrage anumite informatii. Munceste putin la CV-ul tau. Este cartea ta de vizita.
Si pentru a evita modele neinspirate luate de la prieteni, amici, cunostinte, va recomand resursele de mai jos:
http://career-advice.monster.co.uk/cvs-applications/free-cv-templates/jobs.aspx
http://www.totaljobs.com/careers-advice/cvs-and-applications/which-cv
https://themarketinghelpline.com/how-to-write-a-cv-and-cover-letter/
http://resumegenius.com/?gclid=CKXGyaHz07wCFXGWtAodWj8AWg
Succes!
Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei
Background:
12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)
Activitati curente:
Consilier CarieraNoua.ro
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale
Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban pe www.consilierincariera.ro
Despre CarieraNoua.ro
Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.