Mi s-a intamplat adesea de cand am pozitia aceasta de middle management sa mi se propuna proiecte, sa propun la randul meu proiecte altora si …sa nu iasa nimic. Cum spunea Keith Sawyer, expert in creativitate, oricui i se intampla sa aiba o idee buna cand face dus dimineata.
Cei care fac ceva cu acea idee fac insa diferenta.
Asa cum spuneam, rata de implementare a ideilor vehiculate, cel putin in opinia mea, e un indicator al eficientei. Sa faci ce spui si sa spui ce faci. E mai greu si mai rar decat s-ar crede… Intr-un climat de deruta data de criza economica ce pare ca nu mai trece, apetitul tuturor pentru fapte mari, pentru riscuri asumate (mai mici sau mai mari, desi nu cere nimeni sa investesti tot bugetul anual intr-un proiect riscant care suna bine pe hartie) e tot mai scazut. Dar zau ca nu e bine.
Culmea e ca, in exact acest climat de deruta si de „nimeni nu stie ce se va intampla“, adica de imprevizibilitate frustranta, riscul calculat e o strategie mai buna decat conservatismul. Practic, la vreme asta cand nimic nu mai seamana cu ce stiam acum un deceniu, e bine sa inovezi curajos, nu sa faci ceea ce stii tu sa faci din facultate. Inovatie distruptiva, nu incrementala.
Dar asta a fost numai o paranteza.
Teza mea initiala este ca avem o problema cu implementarea. Nu stiu daca e vreo nevroza nationala, dar e un comportament frecvent. Vrei sa-ti schimbi jobul, pentru ca nu te mai simti bine la cel actual si amani sine die. Vrei sa faci un proiect, ceva, cu cineva, pierzi din vedere dealdine-ul (atunci cand ai stabilit unul).
Bine, in general oamenii gresesc atunci cand stabilesc data finala a unui proiect, psihologii vorbesc chiar de planning fallacy (eroare de planificare)… Cineva spunea ca pentru a face lucruri mari e nevoie de o idee si de foarte putin timp la dispozitie. E paradoxal, ai spune ca presiunea timpului nu duce la rezultate bune si ai avea dreptate.
Dar nu despre asta e vorba ci despre lenea noastra de implementare, adica etapa mai greoaie, mai puțin glamour decat ideea redata grafic conventional printr-un bec de 60W care se aprinde deasupra frezei…
Cred ca trebuie vorbit mai mult despre implementare si pasi. In echipe, de unul singur. Asumat ca a face e mai greu si mai neplacut decat a concepe mintal ceva.
Ca sa miscam ceva, ca sa iasa lucrurile, ca sa se vada ceva concret, e cazul sa valorizam mult mai mult functionarii timizi care indragesc rutina, decat pe managerii plini de idei revolutionare care nu fac nimic…
Iuliana Alexa este redactor sef al revistei Psychologies, trainer de gandire creativa si coach.
Despre CarieraNoua
CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutare CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.
www.carieranoua.ro