Blog despre cariera

Cutia cu… viteze

Cutia cu… viteze

Primul meu scaun. Primul meu volan. Primul meu traseu.

Sau un nou scaun, la volanul unei alte masini – mai mare, mai rapida, mai spatioasa, mai confortabila, mai sigura, mai-mai ca cea anterioara, pe un nou traseu mai excitant.

Destinatia conteaza mai putin… Important e cum ma voi descurca pe parcursul calatoriei, cum voi savura fiecare moment de aici inainte.

Am pornit. Parcurg o vreme. Si iata ca apare prima sicana.

Frana, ambreiaj, treapta de viteza… Masina incepe sa ma zdruncine si motorul da sa se innece. Redresez imediat si-i dau mai departe. Ma uit in stanga, ma uit in dreapta, verific oglinzile. Hai ca nu m-a vazut nimeni!

Si inca o sicana…

Ambreiaj, treapta de viteza, acceleratie… In loc sa iau viteza, ma trezesc impins spre parbriz. Frana de motor, motor ambalat. Noroc cu centura de siguranta pe care, precaut, mi-am pus-o inca dinainte de a porni motorul si a misca rotile de pe loc.

A trecut ceva vreme de la start. Parcursul este acelasi, dar parca din ce in ce cu si mai multe sicane, cu si mai multe zdruncinaturi şi luari in freză.

Incep sa ma ambalez.

Oare ce se intampla?

O fi drumul?

O fi masina?

————————————

Orice asemanare cu ce se intampla la job este pur intamplatoare. Momentele de zbucium atunci cand se impune accelerarea, sau cele de framantare atunci cand ar fi necesar un ritm mai lent, sunt inevitabile. Dar ce inseamna cand acestea trec de la a fi exceptii inerente la un mod de a trai fiecare clipa?

Ce parte componenta este de verificat de urgenta?

Care sunt vitezele cu care functionam si noi la job?

In viata?

Valorile.

Valorile personale!

Acele credinte profunde care ne ghideaza in trasarea prioritatilor si in reactiile pe care le avem, in orice circumstanta care ne pune la incercare rabdarea, caracterul si linistea mentala si sufleteasca.

Cand gandurile, cuvintele si actiunile noastre sunt aliniate cu valorile pe care le avem, simtim acea stare buna in care suntem increzatori, impliniti, satisfacuti, doritori, avantati.

Cand acestea nu se potrivesc, resimtim in sinea noastra zbucium si framantare, trairi negative care incep sa ia amploare, sa puna stapanire pe noi si pe viata noastra.

De aceea, pentru un parcurs lin, rotund, in care sa fim capabili sa armonizam ambreiajul, acceleratia, frana si treaptele de viteza, este important sa aflam ce detinem in cutia noastra cu valori.

Din pacate, multi stiu, putini cunosc.

Tu, draga cititorule, stii ce valori ai in cutia ta cu viteze? Ti le cunosti? Ti le explorezi pe parcursul calatoriei? Alaturi cu cine?

 

Ionel Androne

consilier CarieraNoua

Coach de a(l)titudine

 

Despre CarieraNoua

CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutare CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

 

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *