Blog despre cariera

Cum sa ajungi sa “Ai timp”

Cum sa ajungi sa “Ai timp”

“Nu am timp” este doar o scuza. O scuza atunci cand vrei sa spui de fapt “nu este printre prioritatile mele”. Si e ok, nu trebuie sa fie totul o prioritate pentru tine, dar nu mai folosi scuze!

Sidney J. Harris spunea: “Parerile de rau pentru ceea ce ai facut se pot atenua odata cu trecerea timpului; parerile de rau pentru ceea ce n-ai facut sunt de neconsolat.”

Timpul se pare ca este cea mai mare problema a acestui secol. Oriunde te duci, cu oricine vorbesti, este aproape inevitabil sa nu vina replica “Nu am timp”. “Mi-ar placea sa citesc mai mult, dar nu am timp/As merge la sala, dar cand sa mai am timp si de asta?/ Nu pot sa ies astazi, stau groaznic cu timpul”.

Sunt replici pe care le-ai auzit cu siguranta, le-am spus si eu, le-ai spus si tu.

Timpul, stim cu totii, este una dintre cele mai importante resurse de care dispune fiecare dintre noi. Stim de asemenea ca timpul trece si ca nu il putem recupera. Si asta ne sperie rau de tot. Traim intr-o lume plina de oportunitati, suntem liberi sa facem orice, vrem sa facem multe, iar timpul ne limiteaza.

De cate ori nu ai auzit “De-ar fi ziua mai lunga…”. Din aceasta cauza de multe ori ajungem sa simtim ca nu am facut destul pentru ca nu am facut tot: as citi mai mult, m-as plimba mai mult, m-as uita la mai multe documentare, m-as distra mai mult, as merge la mai multe evenimente, la mai multe deodata mi-ar placea sa pot merge, sa ma clonez si sa fiu in mai multe locuri deodata asa incat sa nu pierd nimic. DAR NU SE POATE!

Asadar, in acest context ingrat, a aparut conceptul de TIME MANAGEMENT, in traducere romaneasca insemnand planificare eficienta a timpului astfel incat, ATENTIE, sa facem ceea ce ne dorim/ne propunem. Simti si tu ca nu iti permiti sa pierzi timpul care este limitat, ca trebuie sa profiti de fiecare minut, pentru ca imbatranesti pe zi ce trece?

Eu nu vreau sa va vorbesc in acest articol despre ce inseamna time management si cum poti sa-ti planifici si sa-ti gestionezi timpul eficient. Pentru asta exista cursuri, care se vor dovedi a fi inutile, daca nu iti clarifici niste lucruri de baza inainte:

  1. Care-i scopul tau, ce vrei sa obtii? Distractie, bani, dragoste, succes, ce anume? Asta are legatura si cu valorile tale pe care ar trebui sa le constientiezi pentru ca altfel intri in conflict cu propria persoana, deviezi mult de la structura ta sufleteasca dorindu-ti alte lucruri decat ai nevoie.
  2. Care-s activitatile pe care trebuie sa le planifici si sa le duci la indeplinire ca sa obtii ceea ce-ti doresti? Sa-ti iei un job, sa-ti deschizi propria afacere, sa cunosti oameni, sa calatoresti?
  3. Pe care poti sa le faci si pe care nu? Cateodata mai depindem si de resurse externe: bani, oameni, sansa…
  4. Care sunt cele mai importante? Distractia e mai importanta ca banii? Succesul e mai important ca dragostea? Nu e vorba de lipsa de timp, e vorba de PRIORITATI!!
  5. Treci la actiune! Fa-ti un plan cu actiuni concrete si bifeaza-le pe masura ce le faci. Poti face asta pentru actiuni pe termen scurt (profesionale sau personale) sau pentru visul tau, care ar trebui sa fie pe termen mai lung (nici macar daca castigi la loto lucrurile nu se intampla peste noapte)

Oportunitati sunt multe, ai avea ocazia sa faci 1000 de lucruri pe minut. Si eu acum as putea sa ma plimb acum in loc sa scriu sau sa ma uit pe Facebook sau sa ii sun pe cei de la cablu.. Si, totusi, scriu acest articol! Si ma axez doar pe scris. Pentru ca asta vreau si pot sa fac in momentul asta. Iar apoi voi suna la cablu. Iar dupa serviciu ma voi plimba un pic.

Intelege ca nu poti sa le faci pe toate si fa lucrurile care iti aduc satisfactie pe termen scurt, mediu sau lung in functie de ceea ce iti doresti tu in aceasta viata.

Cateodata pe drumul asta mai trebui sa faci si activitati care nu iti aduc chiar asa multa satisfactie si atunci e momentul sa te gandesti la scopul tau final….pentru ce le faci.

 

Succes,

Paula Petric

Consilier in cariera GCDF/Trainer

Consilier CarieraNoua

Vicepresedinte Asociatia P.A.S spre Dezvoltare

http://www.passpredezvoltare.wordpress.com

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *