Blog despre cariera

Motive sa-ti schimbi jobul

Motive sa-ti schimbi jobul

Si eu m-am incapatanat, cu cativa ani in urma, sa tin cu dintii de un job. Era, dupa cum credeam eu la vremea aceea, jobul ideal. Bine platit, o pozitie ierarhica satisfacatoare, sefi competenti de la care aveai ce sa inveti, provocari profesionale, colegi extraordinari. Cand mi-am impus schimbarea era insa destul de tarziu. Anii de stres, de oboseala si-au lasat amprenta, schimbarile pietei muncii, schimbarile din viata personala, dorintele mai mult sau mai putin indeplinite, toate au trecut lasand urme.

Orice schimbare presupune un efort, dar este mai bine sa o faci atunci cand inca ai puterea de a schimba ceva si persoane dragi alaturi, care iti pot fi puncte de sprijin atunci cand ai nevoie.  Toata lumea trece prin schimbari profesionale la un moment dat. Fie ai facut o alegere gresita initial, fie nu te mai regasesti in ceea ce faci, fie circumstantele profesionale sau personale s-au schimbat. Orice motiv trebuie analizat sub toate aspectele sale.

Eu iti propun sa te gandesti la o noua directie a carierei tale atunci cand:

  • Viata ta s-a schimbat – poate acum ai o familie care necesita mai mult timp si atentie din partea ta, poate ai un copil, sau in plan sa faci unul, poate familia ta trece printr-un moment dificil sau, mai bine, printr-unul fericit si atunci ti-ai dori sa petreci mai mult timp cu cei dragi. Nu ignora schimbarile din viata ta. Locul de munca se poate schimba, cariera ta poate lua o alta cale, aminteste-ti ce este cu adevarat important pentru tine.
  • Jobul tau este foarte stresant – Este clar ca activitatea ta nu iti mai face placere, satisfactiile sunt obtinute cu greu si parca nu merita tot stresul și oboseala ce se acumulează. Stresul este pe primul loc in lista cauzelor de imbolnavire. Chiar daca la un moment dat ti-ai dorit acest job si ai crezut ca este idealul tau de cariera, nimic nu te opreste sa pui pe primul loc sanatatea ta.
  • Jobul tau nu te mai inspira si este plictisitor – Poate nu te-ai informat cum trebuie initial si acum iti dai seama ca nu este jobul pe care ti l-ai dorit. Sau poate ca ai invatat si ai avansat in cariera foarte rapid iar acum, dupa ce ti-ai atins obiectivul, nu mai ai nicio provocare profesionala. Este momentul pentru o schimbare: alta companie, un alt domeniu de activitate, un alt colectiv, alte obiective de atins.
  • Vrei sa castigi mai multi bani – Cum spuneam si aici castigul financiar nu este direct proportional cu satisfactia la locul de munca. Pot exista cazuri in care necesitatile tale financiare cresc si atunci, in loc sa apelezi la imprumuturi, credite sau alte variante de acest fel, cauta o noua provocare profesionala care sa fie remunerata pe masura asteptarilor tale.
  • Jobul tau iti ocupa foarte mult timp  – Timpul personal ar trebui sa fie extrem de important. Aici TU decizi cat, cum, cand. Esti singura persoana care stie unde este limita. Dacă aceasta este incalcata adeseori, atunci este timpul pentru o schimbare.
  • Domeniul specific meseriei tale s-a schimbat – Poate ca era o cariera stralucitoare atunci cand a fost facută alegerea. Insa acum, datorita evolutiei tehnologiei, modificarilor pietei fortei de munca, dezvoltarii calificarilor/competentelor profesionale, activitatile jobului pe care il ai pot fi preluate foarte usor de un soft informatic sau de o persoana cu mai putina experienta. Nu trage cu dintii de trecut. Informeaza-te corect si evalueaza-ti oportunitatile.
  • Ești de mai mult de 5 ani intr-o companie – pentru anumite posturi (de executie), a sta 5 ani intr-o companie, cu atat mai mult cu cat nu avansezi pe scara ierarhica, inseamnă sinucidere din punct de vedere profesional. Nu iti fie teama sa schimbi. Schimbarea inseamna, de cele mai multe ori, evolutie, dezvoltare de noi competente, provocari si realizari pe masura.

Succes!

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei

Background:
12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

Activitati curente:

Consiliere si orientare in cariera
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban la www.consilierincariera.ro

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *