Intalnesc din ce in ce mai multe persoane care nu isi mai gasesc motivatia in cariera pe care au ales-o. De ce? Fie ca domeniul in care activeaza li se pare prea simplist sau prea complex, prea rigid sau prea dezorganizat, fie directia este limitata sau e o lipsa totala de directie.
Cu totii avem asteptari mari de la cariera noastra si avem totul dreptul sa gandim asa! Totusi, primele asteptari ar trebui sa fie de la noi si nu de la ceilalti. Noi suntem singurii care avem resursele si puterea pentru a obtine schimbarile pe care ni le dorim, in orice arie din viata noastra si implicit in cariera.
Asa ca, pregatiti-va sa investiti timp si energie pentru a atinge obiectivele propuse! Azi este cea mai buna zi pentru a incepe…
Pornesc de la premisa ca v-ati gandit bine si ati luat deja o decizie cu privire la schimbarea pe care o doriti. O abordare de tipul „vreau altceva, dar nu stiu ce” va va tine destul de departe de a obtine o oportunitate cu adevarat valoroasa. Articolul de pe Forbes 16 Things to Think About When You’re Considering a Career Change va poate ajuta in procesul provocator de stabilire a criteriilor de satisfactie in cariera.
De cat timp am nevoie pentru a realiza schimbare?
Cel mai bun raspuns este Depinde. Depinde de efortul investit, depinde de punctul din care porniti, depinde de cat de provocatoare este schimbarea; depinde putin si de noroc, sau mai corect de a fi omul potrivit la locul potrivit.
Daca as decide sa fac o schimbare in cariera mea, eu personal mi-as aloca un termen de 6 luni pana la 1 an pentru a obtine ce-mi doresc. E un termen relativ lejer, care nu va pune o presiune prea mare si imi va permite sa pun in aplicare un plan de schimbare bine gandit si suficient de elaborat.
Nu va speriati! Se poate si mai repede. Cum spuneam, totul depinde de voi J.
Primul pas – Cunoasterea este putere!
Citeste cat mai mult si cat mai multe despre cariera pe care ti-o doresti. Poti incepe cu bloguri si reviste de specialitate, dar ai nevoie si de ceva mai mult substrat. Afla care sunt cei mai buni autori in domeniu si citeste cartile pe care le-au publicat.
Pasul 2 – Suna un prieten!
Ai prieteni care lucreaza in domeniu? Extraordinar, ei pot fi prima ta sursa de informare si inspiratie. Vorbeste cu ei despre ce fac zi de zi, despre procesul de dezvoltare pe care l-au parcurs, despre oportunitatile posibile si despre cele mai dificile aspecte ale profesiei.
Nu ai prieteni care lucreaza in domeniu? E momentul sa iti faci! J Networking-ul este foarte util. Vei intelege ce presupune cariera pe care o urmaresti, vei afla care sunt provocarile specifice, vei avea acces la sfaturi si indicatii de specialitate. Poti gasi inclusiv grupuri care au cluburi profesionale, la care poti adera.
Daca reusesti sa gasesti si un mentor, esti deja cu un pas mare inainte. Keep it up!
Pasul 3 – Training all the way!
Ai nevoie de cel putin un curs in domeniul in care vrei sa profesezi. Poti alege ceva introductiv pentru inceput, daca nu ai timpul sau bugetul necesar pentru a investi intr-un program complex de formare.
Nu uita de online – iti ofera flexibilitate, diversitate si uneori e free. Pe Coursera si EdX vei gasi cursuri online gratuite, dezvoltate de universitati de renume din intreaga lume. Daca nu le-a incercat pana acum, vei avea o surpriza placuta.
Daca esti sigur ca vei urma aceasta noua linie de cariera pe termen mediu, cel putin, eu consider ca este o idee buna sa iei in considerare si o facultate sau un master de profil. Unii iti vor spune ca nu are sens, dar eu cred ca merita efortul si ca te va ajuta sa obtii, in timp, statutul de profesionist desavarsit pe care il urmaresti.
Pasul 4 – Experienta este cel mai bun profesor!
Daca vrei un job care sa iti ofere posibilitatea de avansa rapid de la statutul de junior catre specialist in domeniul dorit, ai nevoie de experienta. Alfel spus: Vrei sa castigi experienta? Ai nevoie de experienta! Pare lipsit de sens si usor irealizabil, dar nu e chiar asa.
Experienta o poti dobandi in paralel cu actualul loc de munca. Sunt doua directii pe care iti propun sa le abordezi, complementar: voluntariat in cadrul unei organizatii sau fundatii si un job part-time in cadrul unei companii.
Desi ti se poate parea depasit, voluntariatul este o sansa buna pentru a pune in practica si a experimenta conceptele teoretice pe care le-ai acumulat. Lasa preconceptiile de o parte si cauta o organizatie care sa te atraga; voluntariatul nu este doar pentru studenti!
Totusi, voluntariatul s-ar putea sa nu fie sufiecient. Ai nevoie sa interactionezi putin si cu mediul de business. Incearca-ti norocul si cauta proiecte sau pozitii part-time cu program flexibil, dar nu iti pierde entuziasmul daca nu vei gasi. Adevarul este ca sunt destul de putine. Eu am o alta idee, destul de realizabila. Poti dobandi experienta ajutand un prieten care are un business. Poti avea oportunitatea de a-ti defini singur rolul, de a gandi o strategie de lucru si a testa aplicabilitatea ideilor tale intr-un context de afaceri real. Daca te descurci bine, poate primesti si ceva bani la final J.
Pasul 5 – Joburi, joburi, joburi!
Actualizeaza-ti CV-ul si aplica, sistematic si consecvent! Evidentiaza scopul tau profesional si obiectivele pe care ti le-ai stabilit, alaturi de cunostintele si experientele relevante pozitiei pentru care aplici. Orice alte informatii pot fi prezentate sumar sau chiar omise. Nu incarca CV-ul cu detalii care nu te pozitioneaza drept candidatul potrivit. Daca pornesti de la anuntul de recrutare, vei intelege rapid care sunt acelea.
Te-am convins? Sper ca te-am pus pe ganduri, cel putin…
Daca incerci planul meu si nu se concretizeaza nimic, da-mi un semn si ne vom gandi impreuna la un plan mai bun.
PS: Daca esti nesigur sau nu stii cum sa incepi, un coach te poate ajuta sa duci planul tau de schimbare la bun sfarsit.
Diana Voicu
HR & Development
Certified Trainer & Coach
Connect with me on LinkedIn
Despre CarieraNoua.ro
Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.
Felicitari pentru articol, Diana.
Pot spune din experienta ca toate sfaturile sunt bune si dau rezultate. Eu persoanal, pledez mult pentru “Voluntariatul nu este pentru studenti”.
Desi aveam un job bun si stabil, am inceput sa fac voluntariat in comunitatea agile din Romania pentru a invata si mai mult de la ceilati si pentru a contribui si eu cu experienta mea. Pe langa faptul ca mi-am imbogatit cunostiintele, m-am conectat cu multi oameni din domeniu atat din Romania, cat si din afara. Acest lucru mi-a deschis portile catre noi job-uri. Si astfel am ajuns sa lucrez la actualul meu loc de munca, unde sunt multumita si de munca depusa si de cresterea mea profesionala.
Pentru mine, voluntariatul, training-urile si mentorship-ul sunt cateva din formele de “continuous learning”, esential pentru o schimbare de success in cariera. Si pot fi usor puse in practica.
Interesant articol! Foarte bune sfaturi!
Mult succes celor care trec printr-o astfel de schimbare!
Claudia, multumesc pentru insight! Ar fi interesant, daca poti sa iti faci timp, sa ne povestesti mai multe despre experienta ta, printr-un articol sau un interviu :).
Un articol bun. Am ceva reticente in legatura cu “Nu ai prieteni in domeniu/e momentul sa-ti faci” insa de acord cu toate celelalte idei enuntate. Imi place idea de experienta lucrand cu un prieten… mi-ati dat o idee buna