Blog despre cariera

Ce ne motiveaza cu adevarat?

Ce ne motiveaza cu adevarat?

Bun. Ai aterizat la serviciu de curand, tocmai ai trecut cu brio de interviul de angajare, astepti cu nerabdare sa incepi si sa vezi ce si cum. Te simti motivat. Foarte frumos. Te gandesti ca asa va fi si peste un an, doi sau trei. Mai gandeste-te.

Daca intrebati 20 de persoane ce anume le motiveaza sa faca ceea ce fac, sa mearga zilnic la serviciu, veti auzi diverse variante.

Asta pentru ca nicio motivatie nu seamana cu alta. In plus, motivatiile noastre se schimba in timp. Nu-i asa ca la 40 de ani parca nu ati mai munci cu atata tragere de inima ca la 25? Ca ati vrea un pas mai relaxat al actiunilor si, eventual, sa nu vedeti cum seful are cu 10 ani mai putin decat dumneavoastra, eventual de 10 ori mai mult tupeu si agresivitate? La diverse varste avem viziuni diferite asupra felului cum ar trebui sa arate munca noastra si a satisfactiilor ce deriva din ea.

Unii merg la serviciu doar pentru salariu. Cel putin asa zic ei. Eu va spun ca este foarte trist daca e asa. Inseamna ca serviciul este mai degraba o corvoada, ca placerea e absenta, creativitatea e zero. Dar sa nu-i credem pe cuvant, pentru ca nu ar rezista prea mult asa. Adevarul este ca majoritatea dintre noi merg la slujba si pentru alte beneficii. Socializarea e una. Pentru multi, climatul de la locul de munca trece in fata sumei de pe fluturasul de plata. De obicei, acestia sunt cei care au trecut prin echipe nu prea reusite, cu conflicte sau sefi abuzivi. Sunt patiti si stiu ca banii nu sunt totul.

Apoi mai sunt cei care, pana la o varsta inaintata, vad in locul de munca, fie ca e de acasa, de la laptopul personal, fie ca este la o companie, o oportunitate de cariera la varf, de succes. Sunt cei care nu se au bine cu autoritatea, prefera sa aiba control si sa isi puna la bataie creativitatea si ideile de imbunatatire a lucrului. Ei sunt, de obicei, natural born leaders. Se implica, se preocupa de mersul bun al companiei, le place sa faca lucrurile tot mai bine, mai simplificat, mai creativ. Nu le place sa bata pasul pe loc. Daca te numeri printre ei, felicitari. Nu doar ca ai mai mult control asupra propriei vieti ci si o sursa suplimentara de …wellbeing.

Controlul, creativitatea, toate aceastea contribuie la o viata realizata si la o stare generala de fericire.

Oamenii sunt fiinte curioase si creative in mod natural. Daca aceste calitati nu le sunt cumva impiedicate, vor aduce unei companii o contributie personala valoroasa. De aceea, dragi sefi, e bine sa va limitati controlul la a corija scaparile. Sa incurajati cat mai des initiativa personala, sa va ascultati subordonatii relativ la ce au ei de spus, de comentat, chiar de criticat. Fiecare din ei stie mai bine bucatica pe care o administreaza decat o stie orice manager general. Asta va face din echipa voastra un grup fidel, care va ramane in compania voastra si mai ales fericit. Pentru ca starea de bine, fericirea, este conditia sine qua non a unui creier fericit. Un creier stresat cauta mijloace de aparare. Unul relaxat si fericit e creativ si gaseste solutii originale. Nu asta doriti?

Autor:  Iuliana Alexa, redactor sef Psychologies Romania

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *