Blog despre cariera

Un interviu cu Elena Nicolache despre antreprenoriat si politica

Un interviu cu Elena Nicolache despre antreprenoriat si politica

Cu ce gand doriti sa faceti trecerea de la antreprenoriat la zona politica si implicit la cea publica, la administratia publica?

Primul meu gand, in fiecare dimineata este sa fac lumea mai buna. Trecand peste aceasta metafora, timp de 10 ani in afacerea mea am creat disciplina si ma gandesc ca si in administratia publica, in care vreau sa intru, va trebui sa instaurez disciplina.

Pentru mine cetateanul este cel mai important. Planurile lui sunt si planurile mele. Si invers, planurile mele as vrea sa se regaseasca in planurile cetatenilor.

[vsw id=”jWmIIIQK0ZA” source=”youtube” width=”525″ height=”344″ autoplay]

 

Cum vedeti relatia cu angajatorii dumneavoastra, cetatenii fata de care va veti lua un angajament si care va vor oferi un mandat de conducere, asa cum actionarii ofera un mandat conducerii unei companii?

Intre mine si angajatii mei vorbim de o relatie de parteneriat. Pentru mine intotdeauna angajatii mei au fost colegii mei, nicidecum eu sef si ei subordonati. Asa ma gandesc ca si echipa de la primarie sa fie tot intr-un parteneriat. Planurile noastre comune, asa cum spuneam si mai devreme, trebuie sa fie comune si in folosul oamenilor si al locuitorilor din orasul nostru.

Ce va lipseste in acest punct al carierei? Ce faceti pentru a suplini?

Poate mai multa ambitie. Drumul meu in antreprenoriat a fost dupa o lunga experienta in institutii publice, unde am fost martora la dezechilibre profesionale din cauza caracterului politic al conducerii. Nu am fost suficient de ambitioasa sa lupt cu sistemul, dar pot spune ca am fost suficient de increzatoare in drumul meu, in afacerile pe care mi le-am dezvoltat.

Muncesc mult, poate chiar 12-14 ore pe zi. Ambele afaceri le-am adus la stadiul de brand pentru Calarasi, iar aici am avut nevoie de disciplina, respect, dorinta si vointa.

Care este cea mai mare realizare a dvs. din punct de vedere profesional?

Continuitatea afacerii mele in perioada de criza 2008-2010.   Eram intr-o perioada in care eram in ingrijire copil, trebuia sa am grija si de Razvan, pentru ca eram mama cu norma intreaga si trebuia sa ma ocup si de afacerea mea. In perioada aceea, multi dintre furnizorii pe care ii aveam au dat faliment, si-au inchis afacerile, era o perioada grea economica. Si atunci a trebuit sa-mi duc drumul mai departe, drumul de a duce afacerea mea la stadiul de brand.

Care este principala dvs. calitate si cum credeti ca va va ajuta in acest punct al carierei?

Eu sunt omul care atunci cand isi pune ceva in cap reuseste. Pentru mine toate obstacolele au fost de fapt provocari, pe care le-am dus, le-am sarit sau le-am depasitCum imi place mie sa spun, eu nu bag batul in roata, il scot ca poate il folosesc mai tarziu.

Cum va doriti sa fie echipa dvs?

Echipa mea imi doresc sa fie tanara si frumoasa, pentru ca eu cred in tineri. Cred ca ei sunt viitorul si sunt motorul nostru. Si mai mult decat, atat vad in fiecare zi cum totul merge cu viteza extraordinar de mare. Cred ca tinerii au cea mai mare viziune asupra viitorului si eu ma bazez pe aceasta si simt ca numai alaturi de ei voi face echipa buna pentru tot ceea ce inseamna viitor si pentru noi.

Cum i-ati indruma pe cei care sunt la rascruce profesionala?

Orice esec poate fi un pas inainte, eu cred in asta. Daca in anii ’90 -2000 trebuia sa fi policalificat si toti alergam dupa multe diplome si multe calificari, eu astazi sunt intru totul de acord ca tinerii sa fie axati pe un singur domeniu si pe acela sa-l faca cu interes si sa-l faca bine. Sunt de acord ca e bine sa stii, dar e bine sa fi profesionist doar intr-un anumit domeniu.

Care este motto-ul dvs. preferat si de ce?

Daca faci astazi ce altii nu fac, vei trai maine cum altii nu pot. O spunea Zig Ziglar, o spun si eu de fiecare data cand am ocazia. Eu zic: trezeste-te, treci la actiune si nu incerca sa te vaiti ca nu poti, ca nu ai, ca nu vrei. Totul tine de cum te trezesti dimineata si cum pornesti la drum.

Care este cel mai mare compromis pe care l-ati facut dvs?

Am renuntat sa-mi continui drumul catre medicina. Am incercat de cateva ori la facultate, dupa care
m-am orientat catre ASE si am devenit un economist bun. Cred ca as fi fost un pediatru de succes. Aceasta a fost ca mai mare provocare a mea: sa nu fac ceea ce imi place si sa fac, probabil ceea ce trebuie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *