Blog despre cariera

Alegerea unei cariere profesionale

Alegerea unei cariere profesionale

Alegerea unei cariere profesionale nu este o decizie usoara. Multi tineri se intreaba mai degraba ce meserii sunt de viitor in loc sa isi analizeze propriile visuri, propriile aptitudini si ceea ce isi doresc ei cu adevarat sa faca in viata.

Alegerea unei cariere presupune, inainte de toate, un proces de introspectie. Este o decizie care va avea repercusiuni in fiecare zi a vietii tale, pe o perioada foarte lunga de timp. Intr-adevar, daca doresti, poti face o schimbare la un moment dat, insa procesul este destul de anevoios asa ca este bine sa nu iti propui sa faci acest lucru prea des.

Metoda de „a incerca” merge pe o perioadă relativ scurtă de timp, cu precadere in primii ani ce urmeaza după finalizarea studiilor (sau chiar in timpul acestora).

Down Rosenberg McKay, consultant in planificarea si dezvoltarea carierei, are peste 20 de ani de experienta in acest domeniu si este autorul a mai multor carti pe aceasta tema. Ea ne sfatuieste sa alegem o cariera in cunostinta de cauza si sa invatam din greselile pe care le-au facut cei din jurul nostru. Astfel:

  • Nu te lua dupa ce spun ceilalti. De fiecare data va fi cineva care iti va spune ce trebuie si ce nu trebuie sa faci. Ia aceste avertizari ca simple sfaturi si trece-le prin filtrul personal. De cele mai multe ori decizia pe care o vei lua nu ii va afecta în mare masură pe binevoitorii care iti dau sfaturi, fie ei parintii, fratii/surorile, prietenii sau oricine altcineva. Tu va trebui sa faci fata zi de zi respectivei activitati asa ca ai grija sa te bucuri de propria ta alegere.
  • Nu copia pe nimeni. Probabil ca parintii au anumite asteptari, fie sa le calci pe urme, fie sa accepti de buna voie ceea ce au decis ei, pentru tine, ca meserie de viitor. Nu uita ca este momentul tau, tu faci alegerea, iar copierea carierei unei alte persoane te poate face nefericit dupa o perioada de timp. Atentie la propriul tau talent, la dorintele tale, la abilitatile de care dai dovada. Nu ingnora ceea ce esti si ceea ce iti doresti.
  • Informeaza-te inainte de toate. In Romania nu poti pune prea mare baza pe previzunile in ceea ce privește piata fortei de munca. Situatia economica si legislativa instabila nu iti este de foarte mare ajutor în aceasta privinta. Analizeaza totusi miscarile economice, perspectivele la nivel european, rapoartele privind evolutia joburilor/meseriilor pe urmatorii ani, care sunt bine realizate la nivel european. Toate acestea pot fi un punct de plecare in alegerea ta viitoare.
  • Localizeaza-ti jobul. Stabileste-ti unde vrei sa lucrezi, in ce oras/tara si ia in calcul piata fortei de munca din acea zona. De altfel, daca nu vrei sa te muti sau nu esti dispus la deplasari, poti avea probleme privind obtinerea unui loc de munca asa cum iti dorești.
  • Nu ignora viitorul. Sunt meserii care vor disparea in anii ce vor urma. Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cum vei arata si cu ce te vei ocupa, in meseria pe care ti-ai ales-o, peste 10 ani. Ar fi ideal daca ai sta de vorba cu cineva care are experienta de lucru in domeniul respectiv si ai afla cum se lucra în urma cu 10 ani. Viteza informatiei, dezvoltarile tehnologiei, schimbarile economice si nevoile pietei se modifica fulgerator, de la luna la luna, in anumite domenii. Ia în calcul acest lucru.
  • Invata ca banii nu sunt totul. Dar sunt importanti, cu siguranta. Studiile arata ca nivelul salarial nu este direct proportional cu gradul de satisfactie la locul de munca. Pentru cei mai multi dintre oameni a lucra cu placere, a face ceea ce le place este mult mai important decat venitul salarial.

 

Succes!

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei

Background:
12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

Activitati curente:

Consiliere si orientare in cariera
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban la www.consilierincariera.ro

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *