Inainte de a face orice demers pentru a va imbunatati CV-ul este important sa stiti ca acest lucru presupune MUNCA SI TIMP. Da, un CV profesionist te va aduce intotdeauna mai aproape de obtinerea unui interviu. Insa acelasi CV nu va cantari in mod egal in ochii tuturor angajatorilor, fiind de multe ori necesar cate unul specific tipului de job la care aplici.
Noi am realizat o lista de sugestii scurte si simple, aplicabile indiferent de natura job-ului, urmarea lor exprimand profesionalism si dorinta de perfectionare – ambele la mare cautare, oriunde si oricand pe piata locurilor de munca.
- POZA. Probabil intuiesti, poza din CV trebuie sa aiba un aspect profesional. Fundalul din spate e de preferat sa fie unul neutru (un perete alb, de exemplu) iar imbracamintea stil office. O poza in care zambesti degajat este de preferat uneia cu o postura excesiv de serioasa.
- OBIECTIV. Trebuie sa denote hotararea de a urma un anumit parcurs profesional. Obiectivele vagi, de genul “imi doresc un job care sa ma provoace” nu exprima nimic, prin urmare nu sunt indicate. Un obiectiv de genul “Imi doresc un job de Inginer Java pentru ca reprezinta urmatorul pas in cariera mea” este mult mai clar.
- STRUCTURA. Desi exista mai multe formate de CV-uri, structura cea mai apreciata este cea de mai jos, in ordine invers cronologica. Noi o recomandam deoarece reflecta cel mai bine prioritatile angajatorilor. In functie de necesitati, exista si alte formate care pot scoate mai bine in evidenta anumite aspecte (competente, studii etc)
- Experienta profesionala (job + voluntariat) – nu uita sa treci, pe langa firma si perioada de timp corespunzatoare, responsabilitatile precum si realizarile din acea companie.
- Educatie: reprezinta studii + cursuri si atestate. Daca este cazul, la cursuri se vor trece numele facilitatorului (firma sau trainer) si perioada desfasurarii cursului.
- Competente si abilitati: alege-le pe cele mai relevante job-ului la care aplici. Competentele sunt cele dobandite, iar abilitatile sunt cele cu care te-ai nascut si ti le-ai dezvoltat in timp.
- Alte informatii. Tot daca este relevant pentru job, poti trece detalii precum permisul de conducere, premiile obtinute etc.
- DIACRITICE. Este de preferat sa existe. In plus, recomandam sa folosesti acelasi font pentru CV si scrisoarea de intentie.
- STIL CLAR SI CONCIS. Renunta la detalii care ingreuneaza citirea CV-ului. In multe cazuri, angajatorul va decide dintr-o privire daca esti sau nu competent pentru job. Un CV de mai mult de 2-3 pagini devine plictisitor. Poate fi o provocare pentru tine sa-ti restrangi toata experienta la 2-3 pagini, insa tine cont ca, desi tu poti scrie oricat, nu va citi nimeni povesti. Dupa ce ai conceput CV-ul, reciteste-l si constata singur/a daca esentialul iese in evidenta, frazele sunt scurte si nu plictisesc.
- CV-URI PE DOMENII DE INTERES. Asa cum am precizat la inceput, daca ti-ai facut un CV general, adapteaza-l la job-urile pe care le ai in vizor, subliniind competentele si experienta cele mai relevante. Bineinteles, esenta va ramane aceeasi, reflectand atat obiectivele pe termen lung, cat si calitatile care fac din tine un candidat dezirabil.
Sigur, iti va lua mai mult timp sa faci asta, dar iti va creste si sansele de a fi chemat la interviu.
Totusi, nu iti va lua la fel de mult timp cat ti-ar lua sa aplici la foarte multe joburi, cu acelasi CV si fara rezultat.
Iti dorim mult succes si obtinerea unor rezultate rapide, cu un CV de nota 10!
Succes,
Paula Petric
Consilier in cariera GCDF/Trainer
Consilier CarieraNoua
Vicepresedinte Asociatia P.A.S spre Dezvoltare
http://www.passpredezvoltare.wordpress.com
Despre CarieraNoua.ro
Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.