Blog despre cariera

Secretul din spatele succesului in cariera

Secretul din spatele succesului in cariera

Multe persoane, care apeleaza la consiliere si orientare profesionala, se asteapta ca la finalul unui program consilierul sa le gaseasca si un job potrivit competentelor pe care le au. Unul dintre avantajele pe care il ofera consilierea si orientarea profesionala este invatarea modului in care trebuie sa iti setezi informatiile si metodele prin care iti poti obtine  un job.

Astfel, schimbarea locului de munca si dezvoltarea unei cariere profesionale in ansamblul ei, nu mai tine de sansa si de o anumita conjunctura favorabila, ci de o viziune corecta, de analiza personala, de planificare si dezvoltare si, mai ales, de perseverenta.

Rezultatele deosebite se obtin prin perseverenta. Acest lucru le spun clientilor mei in fiecare zi.

Am observat, in ultimii 2 ani, ca media perioadei in care o persoana obtine un job, mai mult sau mai putin “ideal”, a crescut de la 2 luni la aproximativ 5 luni. Nu am o analiza pe sectoare de activitate sau pe tipuri de joburi, insa acest fapt ar trebui sa ne ridice cel putin un semn de intrebare. Piata fortei de munca s-a maturizat, asteptarile sunt mult mai bine setate din partea angajatorului.

Procesele de selectie, chiar daca nu sunt stricte in proceduri, dureaza mai mult, selectia este, in cele mai multe dintre cazuri, segmentata, aprofundata, fara a lasa loc unor alegeri superficiale. Companiile, mature de acum, cu lectia invatata din bune practici ale multinationalelor cu expertiza, isi fac mult mai temeinic planificarea de resurse umane, isi acorda timpul necesar gasirii oamenilor potriviti, au investit si au dezvoltat metode si instrumente de selectie care le permit sa testeze si sa angajeze “candidatul ideal”.

Daca iti doresti intr-adevar sa obtii un job mai bun, sa ai un venit mai substantial, sa avansezi in cariera, sa te dezvolti personal si profesional, atunci cheia este perseverenta.

 Numai perseverenta duce la izbanda” a spus Honore de Balzac.

Cat de perseverent/a esti in cautarea unui loc de munca? Iata 20 de afirmatii care te pot ajuta sa iti faci propria analiza.

  1. In cadrul interviurilor mentionez numai experienta profesionala obtinuta prin  activitati platite ce au la baza un contract.
  2. Cand aud o persoana vorbind despre un post interesant care este disponibil, imi este greu sa cer mai multe informatii daca nu o cunosc sau nu este in cercul meu de cunostinte.
  3. Pot sa intreb reprezentantul/angajatorul care nu are posturi libere daca stie cumva o alta companie care desfasoara procese de recrutare sau daca ma poate indruma catre un alt angajator.
  4. Imi diminuez calificarile astfel incat angajatorul sa nu creada ca as fi o persoana mai calificata decat sunt in realitate.
  5. As folosi mai degraba o agentie de recrutare decat sa abordez in mod direct un angajator.
  6. Inainte de interviu as contacta un angajat al organizatiei vizate pentru a afla mai multe informatii despre aceasta.
  7. Ezit sa pun intrebari in timpul interviului.
  8. Evit, din diferite motive, sa contactez potentialii angajatori  prin telefon sau personal. Prefer sa transmit CV-ul si sa astept sa fiu contactat.
  9. Daca persoana cu care trebuie sa am interviul de selectie ar intarzia, as pleca sau as aranja o alta intalnire.
  10. Daca un potential  angajator este prea ocupat sa ma intalneasca, as inceta sa mai incerc sa-l contactez in viitor.
  11. A obtine postul pe care il doresc este in mare masura o problema de noroc.
  12. Ezit sa cer scrisori de recomandare fostilor superiori/angajatori/profesori.
  13. Nu as solicita un post daca nu am toate calificarile solicitate in anuntul de recrutare.
  14. As solicita unui angajator un al doilea interviu daca as simti ca primul a mers prost.
  15. Ezit sa contactez o organizatie in vederea angajarii, in afara de cazul in care stiu ca exista un post liber.
  16. Daca nu as obtine un post as suna angajatorul sa il intreb cum as putea sa imi imbunatatesc sansele pentru a obtine o pozitie asemanatoare.
  17. Nu ma simt bine sa imi intreb prietenii despre posturi vacante.
  18. Cu o piata a muncii atat de instabila as face mai bine sa accept orice slujba pot obtine.
  19. Daca recrutorul refuza sa ma selecteze pentru un interviu, as contacta direct persoana pentru care vreau sa muncesc in cazul in care stiu ca am competenta necesara pentru postul in cauza.
  20. Daca persoana cu care sustin interviul de selectie spune ”Te voi contacta eu daca apar alte oportunitati” imi imaginez ca nu mai este nimic altceva de facut.

 

Succes!

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei

Background:
12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

Activitati curente:

Consiliere si orientare in cariera
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban la www.consilierincariera.ro

Despre CarieraNoua.ro

Scopul portalului CarieraNoua.ro este sa faciliteze interactiunea dintre angajatori si candidati. Prin intermediul site-ului www.carieranoua.ro si a blogului speram sa intram in contact cu cat mai multi profesionisti din industria de recrutare si sa facilitam publicarea de noi articole, sugestii si recomandari utile pentru candidati.

 

One comment

  1. Majoritatea cer experienta; pentru a face experienta trebuie sa te angajezi undeva. Deci, cerc vicios. Si totusi prin perseverenta au reusit multi in cariera, dar sa nu uitam ca am fost cu totii la inceput candva si acum mai mult ca niciodata ar trebui sa ii ajutam pe cei incepatori ce pasesc cu paci mici in cariera lor, oricare ar fi aceasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *