Nu uita niciodata ca pielea se increteste, parul incarunteste, iar zilele se transforma in ani… dar ce e mai important se conserva; forta si determinarea ta nu au varsta. Spiritul tau este cel care indeparteaza panzele de paianjen.
Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reusita e o alta incercare. Cat timp traiesti, simte-te viu. Daca ti-e dor de ce faceai inainte, fa-o din nou. Nu te pierde printre fotografii ingalbenite de timp… mergi mai departe atunci cand toti se asteapta sa renunti.
Nu lasa sa se toceasca taria pe care o ai in tine. Fa astfel ca in loc de mila sa impui respect. Cand nu mai poti sa alergi, ia-o la trap. Cand nu poti nici asta, ia-o la pas. Cand nu poti sa mergi, ia bastonul. Insa nu te opri niciodata.
Maica Tereza
Sunt idei care ne schimba viata pentru totdeauna. In acesti ani in care am invatat si experimentat cele mai diverse sfaturi sunt cateva care m-au influentat in mod special. Sfaturi evidente (acum ca le stiu), care uneori mi-au luat ani intregi sa le fac parte din mine.
Cum sa evoluezi zi de zi si sa devii un om mai bun
Viteza de implementare a noilor obiceiuri
Cand ai descoperit ceva nou care te-ar ajuta sa devii mai bun, implementeaza-l imediat. Din secunda urmatoare daca este posibil. Nu amana pentru “candva”, ci implementeaza imediat un lucru odata invatat.
Iar daca iei o singura idee din tot acest articol, acesta sa fie. Implementeaza imediat ceea ce ai invatat.
Stabileste obiective
Anuale, zilnice, saptamanale sau pe ani intregi. Daca nu ai mai facut asta incepe cu ceva usor. In sedintele de consiliere pe care le sustin am descoperit ca sunt oameni care nu au nici un obiectiv.
Si atunci incepem cu ceva mic, asa cum iti recomand si tie: alege 3 obiective usor de indeplinit si care sa nu necesite mai mult de 2-3 zile pentru a le bifa. Apoi alege alte 3 putin mai grele. Daca te tii de ele tot asa restul va fi istorie. Nu uita sa scrii fiecare obiectiv pe hartie.
Creeaza-ti un cerc social care sa te traga in sus
Petrece cat mai mult timp in compania unor oameni mai evoluati ca tine. Oameni cu atitudine pozitiva, cu mai multa experienta ca tine. Oameni care te provoaca sa evoluezi. Care iti dau un sut in fund daca e nevoie. Oameni care ar putea sa-ti devina candva prieteni, iar nu doar cunostinte.
Fa networking si gaseste acesti oameni. Evita sa petreci timp cu oamenii negativi care te trag in jos.
Si apropo de asta, fa diferenta dintre prieteni si cunostinte
Nu toti oamenii cu care ai facut cunostinta iti sunt prieteni. Majoritatea iti vor fi doar cunostinte si este OK asa. Dar cunostinte nu este egal cu prieteni.
Cunoaste-ti prietenii adevarati.
Solicita feedback de la ceilalti
In mod constructiv si orientat pe ceea ce poti imbunatati, pe punctele tale forte, pe defecte la care mai ai de lucrat. De multe ori nu observi defectele personale, dar cei din jurul tau se vor bucura… sa ti-l reaminteasca. Cel mai greu aici este sa si accepti acest feedback, fara a te explica, fara a te scuza. Sau – si mai rau – fara a il ataca pe celalalt. Ti sa vezi daca este real.
Cere cunostintelor/prietenilor sa te caracterizeze si sa iti spuna care considera ca sunt punctele tale forte, punctele slabe, defectele majore etc. Iar apoi vezi care observatii se repeta mereu. Daca 3 oameni diferiti iti spun ca ai un anume defect ori ei sunt nebuni… ori chiar au dreptate.
Trezeste-te devreme
Ti-am mai dat sfatul asta de zeci de ori. O voi face de sute de ori in continuare. Stiu ca ai auzit deja ca majoritatea oamenilor de succes au facut asta. Sa-i lasam insa la o parte. Incepe ziua de dimineata, iar prima parte a zilei (1-3 ore in functie de cum poti) dedic-o la una dintre urmatoarele: Invata ceva care crezi ca te va ajuta semnificativ peste ani.
Spre exemplu acum cativa ani o ora in fiecare dimineata o dedicam studiului blogging-ului. Orice avea legatura cu blogging-ul, conform unui plan stabilit de la bun inceput. Impactul a fost enorm, cativa ani mai tarziu (azi). Sau lucreaza la cel mai important lucru care iti va afecta viitorul. Daca vrei sa scrii o carte, dedica o ora dimineata pentru scris.
Ideea este sa alegi ceva care tu consideri ca iti va influenta definitiv viitorul. Observa ca ambele optiuni de mai sus se refera la obiective de termen lung, chiar de viata. Nu e vorba de ceva care iti va aduce beneficii imediate, ci ceva care desi iti va aduce beneficii mai incolo, vor fi beneficii de viata. Incepe ziua astfel.
Fa zilnic miscare, chiar si pentru 10 minute
Dupa multi ani in care am incercat diverse sisteme si organizari, sunt mandru sa spun ca am reusit sa fac miscare in fiecare zi, imediat ce m-am trezit. Poti incepe sa faci miscare pe bicicleta Ma trezesc dimineata, iar primul lucru pe care il fac este sa imi iau un tricou pe mine, un pantalon scurt, adidasi in picioare si ies sa alerg. Doar apoi urmeaza toaleta de dimineata.
Cele 15 minute cat alerg ma energizeaza, nu imi consuma din energie. Multi oameni nu fac asta pentru ca au un sac plin de scuze. Asa ca acum
Confrunta-ti scuzele pentru care nu faci miscare
Fiecare avem un set de scuze gata facute pentru a nu face miscare. Exista si o sumedenie de motive pentru care merita sa faci miscare. Verifica-ti intai scuzele si gaseste rezolvare la fiecare. Apoi stabileste pasi mici pe care sa-i faci ca sa te tii de miscare.
Antreneaza-ti capacitatea de a fi creativ
Creativitatea si capacitatea de a gasi solutii alternative poate fi dezvoltata. Te va ajuta enorm daca o faci. Obisnuieste-te sa cauti solutii diferite de cele obisnuite la problemele de zi cu zi.
Si citeste cartea “Gandirea Laterala” a lui Edward deBono.
Zambeste Des.
Cat mai des 🙂
Citeste zilnic
Gaseste zilnic cateva minute in care sa citesti. Oricat de ocupat ai fi, 10 minute pentru citit tot gasesti. Citeste
Evita sa lucrezi pentru visurile altora
Evita sa lucrezi la visurile altora, daca nu esti sigur ca asta vrei. Si daca nu iti aduce un beneficiu direct. Sigur, e normal sa ajuti pe altii. Interesat sau dezinteresat. Dar de la a ajuta, pentru ca tu ai dorit sa alegi, pana la a ajunge sa faci munca altora pentru ca ti-a fost jena sa refuzi … este o cale cam lunga. Mai ales daca acea persoana are si beneficii concrete din efortul tau. Citeste si cele 10 reguli pt a face mereu celorlalti pe plac.
Nu iti consuma toata energia ca sa faci munca altcuiva, daca nu esti sigur ca si tu ai satisfactii din asta. De preferat satisfactii concrete.
Dezvolta-ti in fiecare an noi obiceiuri de succes
In planul anual pe care il scrii, defineste cateva obiceiuri noi pe care vrei sa le implementezi in anul ce vine. Vezi articolul cu obiceiuri ale oamenilor de succes, din care alege 3-4 pe an.
Daca faci asta an de an, in cativa ani vei ajunge nu departe. Ci foarte departe.
Inventeaza noi provocari prin care sa treci
Expune-te mereu la mici dificultati care sa te provoace sa faci un efort suplimentar pentru a reusi. Nu ramane in starea de confort ce apare in lipsa provocarilor. Este o metoda pe care o recomand in cresterea copiilor: sa ii expui la mici dificultati (suficient de mici pentru a fi realizabile, suficient de mari pentru a cere putintel efort din partea lor) din cand in cand. Mai ales cand urmeaza o recompensa. Ii poti cere sa isi duca jucariile in camera inainte de a pleca la joaca in parc. Sau sa te ajute sa faci curatenie. Desi nu e dificil, totusi ii invata cu mici dificultati, mici provocari.
Cand va fi mare, la aparitia unei probleme reactia sa instinctiva fi sa … se ocupe de ele, fiind obisnuit cu greutatile si cu provocarea. La fel si pentru tine.
Devino mai eficient cu timpul petrecut online.
Email, Messenger, Twitter sau Facebook – toate sunt moduri excelente de a pierde vremea de dimineata pana seara. Sau moduri de a-ti petrece timpul in mod placut socializand si invatand lucruri noi. Diferenta dintre ele consta in lucrurile cu care ramai peste cateva luni.
Din orele pe care le-ai petrecut azi pe Facebook, ce iti ramane peste cateva luni? Iti recomand sa folosesti timpul pe aceste platforme in reprize scurte: stai putin, mai verifici ce a aparut, daca e ceva ce te intereseaza. Apoi iesi si iti vezi de treburile tale.
Intareste increderea pe care o ai in tine insuti
Increderea in sine este un alt “muschi” care poate fi dezvoltat. Te las sa citesti cum in articolul despre cum sa iti dezvolti increderea in tine si in fortele tale, unde am detaliat subiectul si vei gasi mai multe idei.
Treci de la studiu la ACTIUNE
Oricata lectura ai face, ea nu are prea multa valoare daca nu o transformi in ceva concret. Ceva palpabil. Iar asta se face prin actiune, prin implementarea imediata a studiului in practica. Pentru detalii vezi si cele sapte greseli uzuale in dezvoltarea personala.
Daca iti urasti jobul, schimba-l
Punct. Daca nu iti place de nici un fel, cauta altceva. Sau incepe o afacere. Nu iti recomand nici sa iti dai demisia pe principiul “oi vedea eu ce oi gasi”. Pentru ca maine o sa ai oricum facturi de platit.
Incepe cu pasi mici si cauta un alt job, pana il gasesti. Cand Chris Holmes si-a dat demisia pentru a se ocupa de afacerea sa cu torturi a daruit fostilor sai colegi acest tort. Iti recomand sa citesti cartea “Saptamana de lucru de 4 ore”, scrisa de Timothy Ferriss
Redu drastic timpul pe care il petreci in fata televizorului
Nu iti recomand sa renunti complet la televizor. Televizorul in sine nu este ceva rau. Modul in care noi il folosim il poate transforma in ceva daunator. La fel e si cu banii despre care se spune ca “sunt ochiul dracului”: nu banii sunt ceva rau, ci ceea ce fac oamenii cu ei poate fi rau. Sau nu. Am divagat de la subiect.
Parerea mea este ca televizorul ar trebui folosit pentru relaxare sau pentru a ne cultiva. Exista o sumedenie de filme bune pe care le poti vedea la televizor (vezi lista celor 100 de filme bune motivationale pentru idei), exista o sumedenie de emisiuni si canale bune pe care le poti urmari. Emisiuni precum “Fata lui tata”, “Fermier caut nevasta” etc nu se incadreaza printre ele. Nici stirile de la ora 8, alese special pentru a soca. Nu spun acum ca ar trebui neaparat sa nu te mai uiti la astfel de emisiuni. Ci ca ar trebui sa fii selectiv la ce urmaresti la TV, iar nu sa te uiti la ce se nimereste sa fie pe ecran. Si cand vei face asta, automat vei reduce drastic timpul in fata televizorului.
Fa astfel incat sa ai o viata sexuala reala si sanatoasa
Un subiect pe care l-am evitat pana acum, desi este esential pentru o viata echilibrata. Si placuta, desigur. Ideea de baza este sa ai o viata sexuala reala si satisfacatoare (peste 18 ani, asta ca sa nu fie luat de bun sfatul prea devreme). Se poate invata cum. Practica, evident, ajuta cel mai mult.
Evita sa te sabotezi singur
Autosabotajul este, in cateva cuvinte, orice actiune prin care iti pui singur bete in roate. Din neatentie sau din teama/dorinta de a nu reusi. Vezi cand si cum faci asta. Apoi cauta sa il mai faci.
Devino din nou tanar in prezenta copiilor
Joaca-te cu copiii. Stai alaturi de ei si redevino copil pentru cateva clipe. Reaminteste-ti ce inseamna asta si hraneste copilul din tine.
Iubeste
Si iubeste. Mult. * * *
Tu ce faci ca sa devii un om mai bun?
Ce ai putea face de acum incolo?
Articol publicat la: https://florinrosoga.ro/blog/moduri-de-a-evolua-zilnic/
Florin Rosoaga
Despre Florin Rosoaga
Autorul blogului florinrosoga.ro – proiectul FLR – un blog care ajuta oameni interesati de evolutia lor sa-si dezvolte si foloseasca mai bine potentialul.
Despre CarieraNoua.ro
Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.