“Daca nu iti faci propriul plan in viata exista riscul sa faci parte din planul altcuiva. Si ghici ce a planificat acea persoana pentru tine… Nu mare lucru!” – Jim Rohn
Pe tabla de sah, regele si regina au alaturi nebunii, caii si turele, iar in fata, o garda de 8 pioni.
Dincolo de lectiile despre victoria chinuita, infrangerea eroica sau remiza dureroasa, jocul de sah ne invata ca exista o piesa, una singura, care, la momentul oportun, isi poate depasi conditia: pionul care poate deveni regina, adica cea mai puternica piesa de pe tabla celor 64 de patratele de culori alternative.
Pana atunci insa, pionul este parte dintr-o masa de manevra, fiind sacrificat in diferite scheme de joc: disimulari, apararea unor piese mai importante, obtinerea unor pozitii superioare samdp.
La prima vedere, in virtutea (sau poate chiar de aceea?) numarului de confrati de pe tabla de sah (cate 8 pentru fiecare jucator) si a faptului ca este scos la inaintare, in prima linie, pionul par a fi o piesa “slaba”, neimportanta si fara valoare, de sacrificiu, care are nevoie in permanenta sa-i fie sustinut spatele si de care jucatorii se pot usor dispensa in strategii mai mult sau mai putin eleborate.
Cu toate acestea, pionul pastreaza doar pentru sine privilegiul de a fi piesa care deschide fiecare partida de sah, care se deplaseaza numai inainte, pe verticala si doar un singur camp, cu toate implicatiile care decurg de aici, care isi poate lua avant de doua pozitii daca si numai daca nu a fost deloc miscat si care poate rasturna balanta valorica a rundei cand i se da ocazia.
Dincolo de tabla de sah, in viata reala, acolo unde jucatorii sunt in acelasi timp si piese intr-un joc cu multiple mize, pentru unii dintre acestia este un titlu de glorie sa afirme ca fac parte dintr-o generatie de sacrificiu, ca sunt sufocati intr-un job de sacrificiu, ca sunt prinsi intr-o relatie de sacrificiu, in timp ce altii isi iau energie si avant din a fi altfel, parca impotriva curentului, parca mai congruenti, parca mai responsabili si mai raspunzatori, parca pastrand si intretinand cu indarjire flacara sperantei momentului in care isi vor atinge adevaratul potential.
Iar pentru acesta, este nevoie de o suma de ingrediente, printre care se numara si un plan bine urzit, consecvent si feroce pus in aplicare.
Planul de a se elibera.
Planul de a-si trasa propria traiectorie.
Planul propriului destin.
Propriul plan.
Plan si actiune.
Actiune si plan.
Chiar, ce-o fi fost mai intai?!
Pentru un campion, intrebarea aceasta nu mai are nicio relevanta, acolo sus, pe podium.
Relevant este ca le-a avut pe amandoua: un plan de abordare a competitiei si rezultatul final dobandit prin actiune.
Pentru pion este relevant sa-si adreseze aceasta intrebare si sa-si si raspunda, ca punct de plecare, eventual.
Un campion domina meciul, ii domina pe ceilalti si se domina pe sine pe intregul parcurs.
Un pion incepe prin a se domina pe sine, prin a-si domina lamentarile.
Un campion a fost, la un moment dat, pion.
Un pion, niciodata campion.
Tu, draga cititorule, te lasi de sacrificiu?
Seara de seara, privindu-te in oglinda, te pui pe scut, sau sub scut?
Care-i planul in continuare?
Campion sau cam… pion?
Azi, catre ce deschizi?
Cu cine alaturi?
AVANT!
Ionel Androne
Coach de a(l)titudine
Despre CarieraNoua
CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate, prin intermediul aplicatiilor de recrutare online, inclusiv dispozitive mobile. Solutia de recrutare CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.