Exista destul de multe articole pe internet referitoare la cum sa raspunzi la aceasta intrebare, ce ar trebui sa spui sau sa nu. Noi consideram ca este mai util ca voi sa intelegeti care este scopul intrebarii, sa va explicam cum se rezolva ecuatia, nu sa va dam raspunsul final.
O intrebare stupida ar spune unii dintre voi,nu? O intrebare de care v-ati saturat pentru ca o auziti la aproape orice interviu.
Dar oare v-ati gandit ce transmite despre voi felul in care raspundeti la aceasta intrebare?
Orice intrebare are un raspuns, iar orice raspuns pe care il dati spune ceva despre voi, dincolo de ceea ce afirmati propriu-zis.
Deci, ce intelege un recruiter din raspunsul vostru la aceasta intrebare?
In primul rand vede daca te cunosti. Atunci cand stii cine esti si ce poti, nu vei ezita sa raspunzi, nu te vei balbai, ci vei spune increzator “Cele mai mari calitati ale mele sunt perseverenta, creativitatea si responsabilitatea”, de exemplu. Ar fi bine sa fii pregatit si cu niste exemple concrete care sa sprijine afirmatia ta. Urmatoarea intrebare ar putea sa fie “Da-mi cateva exemple in care te-ai folosit de aceste calitati si ai avut rezultate”
In al doilea rand va observa daca ai citit cu atentie cerintele pentru jobul la care ai aplicat. Daca tu vei scoate in evidenta niste calitati care nu au legatura cu cele necesare pentru a performa in pozitia pentru care aplici, este foarte clar ca nu ai fost atent la cerinte. Nu zic sub nicio forma ca ar trebui sa minti, insa cu siguranta ai mai multe calitati decat 3, deci iti recomand sa le evidentiezi pe cele care te ajuta la jobul pentru care esti la interviu. De exemplu, daca ai aplicat la un job care are in anunt la cerinte “ambitie, persuasiune si comunicare”, iar tu raspunzi “sunt o persoana linistita, atenta si intelegatoare”, deja iti scad sansele sa fii tu cel ales
In al treilea rand isi va da seama de creativitatea ta. Nu da un raspuns standard, pentru ca asa ai citit tu pe internet ca trebuie, ci incearca sa adaptezi aceste sugestii la stilul tau propriu, fii creativ. Revenind la exemplul de mai sus si la cerinte, nu trebuie sa le spui exact ca in anunt, ci poti sa le reformulezi intarindu-le cu exemple concrete: “avand in vedere rezultatele mele de la ultimul job, as putea spune ca sunt o persoana perseverenta, care face tot ce este necesar pentru a reusi”
Nu in ultimul rand isi va da seama de increderea in tine. Felul in care raspunzi, atitudinea pe care o ai, sunt forme ale limbajului non-verbal care transmit mai mult decat 1000 de cuvinte.
Si mai e un lucru: sa te cunosti pe tine insuti este cel mai important lucru, este baza pe care tu construiesti, dezvolti (experienta, informatii noi, abilitati si competente). Daca tu nu ai baza, pe ce poti sa construiesti?
Bun, ai inteles, si totusi ce faci/ce spui ca sa fie bine?
La partea legata de calitati ar trebui sa fie simplu. Dar la defecte? Ai defecte clar, nimeni nu e perfect, si recruiterul stie asta pentru ca nici el nu este perfect Dar ce sa raspunzi? Orice defect ai spune o sa dea rau.
Analizeaza-te acasa, inainte de interviu si fii sincer cu tine
Aplica pentru joburi care ti se potrivesc! NU te duce la interviu pentru un job care iti va evidentia defectele. Eu daca sunt o persoana dezorganizata, nu ma duc la interviu pentru organizator de evenimente, ci aplic si ma duc la interviuri pentru joburi care imi vor scoate in evidenta calitatile.
Gaseste acele puncte slabe care nu ti-ar afecta foarte mult activitatea la jobul pentru care aplici. Din nou, cititi anuntul de recrutare! Acolo zice exact ce cauta angajatorul, care sunt responsabilitatile (de exemplu pentru un contabil timiditatea nu este neaparat o problema, insa un agent de vanzari timid cu siguranta va avea dificultati in a-si indeplini obiectivele)
Ai incredere in tine! Nu uita ca toti avem defecte! Si evidentiaza faptul ca esti constient de ele si lucrezi la imbunatatirea lor (spune exact cum, combate-le cu anumite calitati)
Fii autentic! Nu te duce cu raspunsuri stas, utilizate de toata lumea, pentru ca nu vei iesi cu nimic in evidenta (Sunt perfectionist, muncesc prea mult, etc). Fii tu insuti, cu bune si cu mai putin bune! Pana la urma, daca le ascunzi, acest lucru tot iti va face rau intr-un final.
Concluzie:
Tine cont ca scopul angajatorului cu aceste intrebari este sa identifice daca esti cu adevarat omul potrivit pentru jobul respectiv (filmulet) El va urmari mai mult ceea ce se ascunde in spatele raspunsului tau propriu-zis (atitudine, argumentare, comunicare, structura conversationala, concizie, siguranta, etc). Degeaba afirmi ca esti un bun comunicator, daca concret te pierzi, te balbai si nu esti capabil sa iti sustii afirmatia.
Deci, CUNOASTE-TE, pregateste-te pentru interviu (citeste cerintele, gandeste-te la posibile raspunsuri la intrebari pe care stii ca s-ar putea sa le intalnesti), ai incredere in tine si fii autentic, fii tu insuti!
Succes,
Paula Petric
Consilier in cariera GCDF/Trainer
Vicepresedinte Asociatia P.A.S spre Dezvoltare
http://www.passpredezvoltare.wordpress.com
Despre CarieraNoua.ro
Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.