Blog despre cariera

5 aptitudini care se pot invata si iti pot aduce succes in cariera

5 aptitudini care se pot invata si iti pot aduce succes in cariera

Sunt momente in viata profesionala in care pare foarte greu de facut pasul catre o pozitie superioara, desi lucrezi in acea companie de ceva timp. Uneori sefii prefera sa promoveze persoane percepute mai productive sau care lucreaza de mai mult timp in acea organizatie – desi rezultatul nu este cel dorit, este totusi acceptabil.

Alteori, este chiar greu de inteles de ce altcineva a fost propus si acceptat intr-un rol pe care stii ca il poti face foarte bine si pentru care ai aplicat. Daca cei care au initiat acea promovare nu explica foarte bine criteriile pe baza carora au luat decizia, pot crea frustrare in cadrul ehipei, care se va reflecta in satisfactia fata de organizatie si in acelasi timp neincredere fata de competenta superiorilor.

Succesul in cariera profesionala nu se obtine usor si de cele mai multe ori depinde de fiecare dintre noi sa imbunatatim calitatea muncii atat individuale, cat si in echipa.

Va prezentam cateva aptitudini care se pot invata sau perfectiona si care pot face diferenta in cariera si in viata dvs.

1 – Comunicare

Abilitatea de a comunica cu diferite tipuri de persoane este esentiala. Un vocabular variat si abilitatea de a adapta mesajul dvs. in functie de audienta sunt caracteristicile unui bun comunicator.
Fie ca transmiteti un mesaj directorului sau clientilor, fie ca sustineti o prezentare sau conferinta, abilitatea de a comunica clar si la nivelul asteptarilor, va poate aduce avantaje considerabile. Veti fi remarcat, apreciat si chiar recomandat de audienta dvs.

Va invitam sa exersati comunicarea eficienta cu persoanele din jurul dvs. Persoanele cu abilitati de comunicare au mai multe sanse sa-si dezvolte o retea profesionala, care pot stimula dezvoltarea in cariera.

2 – Decizia

Un lider nu se teme sa ia decizii si mai ales isi poate argumenta oricand deciziile.
Daca doriti sa ajungeti intr-un rol de conducere, trebuie sa aveti curajul si abilitatea sa luati decizii. Sa va asumati responsabilitatea deciziilor luate.

Cei care evita sa ia decizii de teama de a nu gresi si nu fac ceva pana nu li se spune ce si cum sa faca sunt de multe ori mai putin productive, decat cei care incearca chiar cu riscul sa greseasca.

In limitele regulilor companiei la care lucrati, fiti increzator in dvs si nu ezitati sa luati decizii atunci cand puteti aduce valoare- colegii va vor respecta pentru initiativa dvs.

Si daca deciziile dvs. se vor dovedi in majoritate corecte, vor aduce un plus regulilor de functionare a organizatiei si eficienta dvs va fi cu siguranta remarcata.

Secretul este sa puteti argumenta corect orice decizie luata si sa monitorizati rezultatele obtinute in urma aplicarii propunerii/ implementarii.

3 – Responsabilitate

Este esential daca doriti sa aveti succes sa acceptati responsabilitatea atat pentru lucrurile bune cat si pentru cele mai putin bune.
Toti facem erori – este important cum reactionam in momentul in care am gresit.

Asumarea responsabilitatii (si) pentru greseli arata curaj, onestitate si incredere in fortele proprii.

Va invit sa va analizati propriile actiuni, mai ales cele nereusite si sa puneti efort suplimentar in reducerea erorilor.

O persoana cu un procentaj mic de erori castiga increderea celor din jurul lui/ei.

4 – Optimism

Este foarte important fiti o persoana pozitiva si optimista. Aceasta atitudine ii molipseste si pe cei din jurul vostru.

Poate fi amuzant sa asculti criticismul unui coleg fata de locul de munca sau companie insa seful direct va percepe criticismul, mai ales daca este frecvent, ca o exprimare a lipsei de satisfactii la serviciu si nu are sens pentru o organizatie sa investeasca prea mult intr-un angajat caruia nu-i place ce face.

In plus, “eternul pesimist” care “nu crede ca o sa iasa ceva” poate influenta colegii si va avea un impact negativ asupra productivitatii echipei.

O persoana optimista vede oportunitati acolo unde “pesimistul” vede o problema si poate aduce valoare oricarei echipe sau proiecte in care se implica.

5 – Organizare

Este probabil una din cele mai importante aptitudini de dezvoltat pentru a deveni liderul unei echipe sau organizatii.
Dezorganizarea este echivalenta cu intarzieri sau ineficienta.

Va recomand sa tineti o agenda a lucrurilor de facut, sa stabiliti si sa respectati un calendar de lucru. In felul acesta veti livra proiecte de calitate, la timp si veti avea clienti multumiti. Veti fi implicat in mai multe proiecte cu un grad de complexitate din ce in ce mai ridicat.

In mod natural si importanta dvs va creste in cadrul organizatiei si de cele mai multe ori veti fi recompensat financiar, printr-o promovare sau ambele.

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *