Blog despre cariera

Negocierea salariului

Negocierea salariului

Mai mult de 80% dintre candidatii pe care i-am selectat personal se blocau la intrebarea privind nivelul salariat dorit. De-a lungul experientei mele am pus problema in toate felurile, incercand sa evit acest blocaj. Acesta este si motivul pentru care, in general, recruterii deschid subiectul salariului la finalul discutiei, atunci cand candidatul a terminat de raspuns la intrebari sau a finalizat testarile la care a fost supus.

De unde sa stiu eu cat platesc ei?

Daca cer prea putin sau prea mult?

Sigur daca spun cat castig acum or sa ma respinga?

Cum pot evita raspunsul la aceasta intrebare?

Mai bine intrebam eu primul/prima cat ofera..

Va suna cunoscut? Sunt sigura ca da.

Iata cateva lucruri pe care le poti face astfel incat sa fii pregatit/a pentru astfel de intrebari. Mai mult, nu te teme sa iti negociezi venitul salarial. Nu uita ca este dreptul tau să discuti si sa soliciti o plată corecta.

1. Informeaza-te corect. Este important sa afli ce niveluri salariale se practica pe piata de profil (de ex: domeniul farmaceutic, productie sau FMCG etc). Companiile platesc in general in functie de tipul activitatii si pozitia ierarhica, asa ca nu ezita sa “sapi” indeajuns de mult, astfel incat sa afli salariile din compania respectiva. Analizeaza studiile salariale realizate de catre diferite companii de consultanta (te-ai gandit sa dai o cautare in google sau in orice alt motor de cautare pe care il utilizezi?), contacteaza/intreaba in reteaua ta de cunostinte, urmareste ofertele locurilor de munca si salariile oferite pe posturi similare, contacteaza grupuri/persoane din retelele de socializare profesionala (www.linkedin.com. este o reala sursa de informatii)

2. Evalueaza-te corect. Iti stii valoarea pe piata muncii? O auto-evaluare nu este suficienta asa ca te sfatuiesc sa mergi la interviuri, sa fii evaluat/a de catre specialisti, sa apelezi la o firma de recrutare sau la un consilier in cariera ce iti poate face o evaluare corecta si, in plus, detine informatii relevante privind piata fortei de muncă.

3. Evita intrebarea privind salariul cerand mai multe informatii despre postul respectiv, despre nivelul de responsabilitate si decizie pe post. Trebuie sa ai o imagine clara a ceea ce se solicita de la tine si astfel, sa poti negocia un salariu corespunzator.

4. Pune in discutie intreg pachetul de recompensare, nu numai nivelul salarial. Intreaba care sunt beneficiile de care te poti bucura: tichete de masă sau tichete cadou, asigurari medicale, concedii platite, bonusuri sau prime sociale. Nu te lasa indus/a in eroare de oferta privind masina de serviciu sau telefonul. Acestea, chiar dacă sunt utilizate si in afara jobului, tot instrumente de lucru sunt (te vei convinge cand se va ivi primul drum sau primul apel telefonic după ora 18.00). De asemenea, pune intrebari legate de sistemul de evaluare implementat in cadrul organizatiei (daca acesta exista), peridiocitatea cu care se fac evaluari ale angajatilor si peridiocitatea cu care se fac modificări (eventual cresteri) salariale.

5. Nu ezita sa intrebi dacă pozitia este bugetata si care este nivelul salarial pe care angajatorul il ofera. In general, recrutorii evita sa dea un raspuns la aceasta intrebare, dar tu poti pune intrebarea fara nicio problema. Poate ca raspunsul primit iti va permite sa iti faci o idee despre ordinul de marime al venitului.

6. Pentru a negocia salariul intotdeauna asteaptă sa ti se faca oferta de angajare. In masura in care nivelul salariului oferit este sub limita acceptabilitatii tale, poti sugera angajatorului sa lucrezi part-time sau de acasa, aceasta fiind o metoda prin care poti refuza politicos oferta facută. In general, insa angajatorii nu fac oferte trunchiate. In masura in care au gasit omul potrivit, au grija sa il recompenseze la nivelul pietei.

Succes!

Madalina Serban

Presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltarea Carierei
Background:
12 ani experienta in resurse umane
Consultant in cariera GCDF(Global Career Development Facilitator)

Activitati curente:
Consiliere si orientare in cariera
Workshopuri de dezvoltare profesionala
Coordonare proiecte educationale

Citeste mai multe articole publicate de Madalina Serban la www.consilierincariera.ro

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *