Blog despre cariera

Arta lucratului de acasa

Arta lucratului de acasa

Din 2010 lucrez de acasa. Sunt angajat full time (doar sunt redactor sef si dirijez o mica echipa) si imi iau salariul ca toata lumea, pe contract de munca.

Atunci cand le spun celor pe care ii cunosc ca eu nu ma duc in fiecare zi la redactie de la 9 la 6, au o reactie de mirare si invidie.

Pai cum poti? Te lasa? Dar cum reusesti sa ii coordonezi pe ceilalti? Cum te organizezi? 

Foarte simplu. Pentru ca nu doar eu lucrez de acasa, ci si mica mea echipa, fiecare din membrii ei. Si lucrurile functioneaza perfect, nu am intarziat niciodata dupa deadline, nu ne stresam ca vedem cum se apropie deadline-ul sau alte chinuri legate de presiunea timpului si a muncii care nu se mai termina.

As spune chiar ca noi toti functionam mai bine de cand lucram la distanta. De ce? Pai pentru ca astfel scutim timpii morti de pe drum, stresul drumului cu masina prin Bucuresti sau al aglomeratiei din metroul de dimineata. Apoi pentru ca fiecare are astfel ocazia sa lucreze cand poate si are chef. Eu, de pilda, prefer sa ma relaxez lunea si …miercurea.

Si sa lucrez in weekend, daca nu plec.

Sau poate sunt cei care prefera sa lucreze noaptea si sa aiba cele mai active ore ale zilei pentru familie. Ideea e ca acest stil de lucru e o recompensa in sine, oamenii poate trec peste un salariu care nu mai creste (cand nu scade…) daca au ocazia de a munci dupa plac, cand au chef. Sigur, cu conditia sa livreze produsul muncii lor la calitate maxima in timp util.

Aud adesea ca managerii se tem sa lase echipele sa lucreze astfel. Pacat. S-ar face mai iubiti si mai populari daca ar avea curaj. Nu au nimic de pierdut. Un angajat, daca vrea sa traga chiulul, o poate face si intr-o companie in care pana si mersul la toaleta e pe baza de card de acces ca sa stie stapania cat timp nu ai produs ceva (caz real).

Stilul acesta de control obsesiv vine din comunism si din stilul sau centralist de management si e greoi si costisitor. Dati oamenilor libertatea de a se organiza singuri, de a decide cand vor sa lucreze. Minime indicatii pe mail (daca nici azi nu putem comunica…) si libertate si control asupra calendarului propriilor operatiuni.

Ba mai mult, eu ii rog pe cei din echipa mea care imi raporteaza direct sa stabileasca ei deadline-ul propriilor sarcini, sa si-l asume si sa-l ajusteze cu ritmul celor de care depind la randul lor. Sigur, deadline-ul mare, al nostru, al tuturor ne priveste pe toti. Dar, cu acest stil de lucru nu am avut niciodata probleme cu cineva care sa nu fi facut ce trebuie, cand trebuie. Pur si simplu oamenii se simt obligati sa fie on time, tocmai pentru ca li s-a dat acest drept. Si ca asa e frumos.

Asadar, dragi sefi, lasati controlul. E posibil sa vedeti ca astfel echipa se organizeaza mult mai bine si mai responsabil si ca aveti oameni mai fericiti in ea.

Iuliana Alexe

Autor:  Iuliana Alexa, redactor sef Psychologies Romania

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

One comment

  1. CRISTINA /

    Este o idee geniala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *