Blog despre cariera

Tu cand ai de gand sa fii fericit?

Tu cand ai de gand sa fii fericit?

Te-ai gandit vreodata care este cea mai frumoasa zi din viata ta? Sau cea mai frumoasa saptamana/cel mai frumos an pe care l-ai trait? Dar varsta care ti-a placut cel mai mult?

Am fost inspirat sa scriu acest articol dupa un discurs tinut de unul dintre cursantii nostri la Seara de Practica – Multumesc, Alexandru Bahrencu. Disclaimer: nu este genul de articol in care vei citi ca esti cel mai tare, cel mai bun sau ca totul este perfect. Este o invitatie de a reflecta din interiorul catre exteriorul TAU si nu invers.

Este o invitatie la constientizare.

Poate parea simplu sa citesti sau sa vorbesti despre fericire. Cu toate acestea, nu este usor. Ca sa il citez pe Creanga, “nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la …” intrebarea de mai sus, imi este foarte greu sa raspund. Nu cred ca exista cea mai frumoasa zi/varsta sau cel mai frumos an, in adevaratul sens al cuvantului.

Cred cu tarie in legea universala “cauza/efect” si, mergand pe aceasta teorie, imi dau seama ca o zi/saptamana/varsta frumoasa sunt doar un efect. Cauza este CLIPA. Timpul este o conventie, noi am hotarat sa il segmentam in ore, zile, saptamani, etc. Asa ca m-am bucurat atunci cand Alexandru a reformulat intrebarea astfel: “care sunt cele mai frumoase clipe din viata ta?”.

Cred ca despre asta este viata: sa facem fiecare clipa sa conteze. ACUM. Cum altfel poti spera la cea mai frumoasa zi?

Indiferent de sumele din cont, nimeni nu mai poate cumpara o secunda in plus cand ii vine ceasul… pentru ca timpul nu are pret! In ciuda acestui aspect, timpul este singurul bun care ne apartine cu adevarat. Oare cati constientizam asta? Oare cati constientizam cat de putin timp ne-a mai ramas pentru noi din propriul nostru timp?

Chiar acum cand citesti acest articol, realizezi ca s-au mai dus cateva clipe ireversibile din viata ta? Este un compliment pentru mine ca ai ales sa mi le oferi si pentru asta iti multumesc.

Atunci cand uit importanta clipei de ACUM, il recitesc pe Seneca: “Nu este putin timpul pe care il avem, ci mult cel pe care l-am pierdut. E lunga viata daca stii s-o folosesti.” Cred cu tarie ca nu primim o viata scurta, ci ne-o facem scurta, fiind risipitori. De ce? Pentru ca amanam tot timpul lucruri, iar asta este cea mai mare risipa a vietii.

De ce amanam? De ce uneori nu facem nimic in directia care ne intereseaza?

Unul dintre motive este ca, pur si simplu, nu constientizam ca daca facem ceva fara sa gandim, este la fel de grav pe cat e sa gandim ceva si sa nu facem nimic!

Cu toate acestea, chiar ziua cand amanam poate fi ultima. Cat de tarziu este sa incepem sa traim tocmai atunci cand s-ar putea sa murim? Nu vreau sa dramatizez, ci pur si simplu sa pun punctul pe “i”. Cand tratam fiecare zi ca si cum ar fi ultima, nu tanjim la ziua de maine si nici nu ne temem de ea.

Sportul m-a invatat o lectie minunata pe care o aplic zilnic: daca nu joci bine acest meci, poate nu va mai exista un altul.

Din cand in cand, apare in minte si in conversatie unul dintre cele mai daunatoare cuvinte din limba romana: DUPA. L-am trait pe propria piele la 18 ani cand, din motive personale, am fost nevoit sa renunt la sportul de performanta. Recunosc, dupa 13 ani de sport, a fost un moment dificil. Am acceptat cu greu ca s-a terminat, intr-un final. Viata a continuat, iar eu imi doream sa imi gasesc vocatia.

Eram atunci in primul an la Marketing la ASE, asa ca am stabilit sa decid ce fac cu viata mea DUPA ce termin facultatea. Ce mare greseala era sa fac! M-am dat totusi cu un pas in spate si am decis sa nu aman. M-am angajat in vanzari directe cu dorinta de a inspira oamenii si de a fi cel mai bun din Romania si am reusit. Ma bucur ca nu am intrat in capcana pagubosului cuvant “DUPA”…

De ce este asa de daunator cuvantul “dupa”? El ne fura prezentul si ne promite CEVA in viitor.

Te convingi singur/a ca “merita” sa amani ACUM-ul si visezi la o viata fericita DUPA ce: iti iei un job nou sau mai bun, ai mai multi bani, stingi datoriile, isi revine economia, ajungi la greutatea dorita, te lasi de fumat, te casatoresti, divortezi, ai un copil, vine vineri seara sau luni dimineata, vine vacanta, te intorci din vacanta, ai un client mai mare, iti cumperi o masina/casa noua sau pur si simplu trece vara asta.

Scuzele omoara performanta. In cazul de fata, scuzele omoara fericirea 🙂 Fa o lista cu toate scuzele prefabricate pentru care amani lucrurile importante. O poti continua pe cea inceputa de mine mai sus, cu siguranta ai regasit cateva printre ele.

Nu exista alt timp mai bun de a fi fericit/a decat ACUM. Daca nu ACUM, atunci CAND? Dupa un eveniment mai sus mentionat? Atunci cand va aparea un alt DUPA?

Mi-a placut mereu ideea conform careia nu exista cale catre fericire. Fericirea e insasi calea 🙂 Nu exista fericire DUPA, ea este ACUM. Fericirea este un mod de viata. Nu afirm ca viata este doar flori de tei. Din contra, este plina de provocari si momente grele. Tocmai acest mod de a o trai te va ajuta sa treci mai usor peste ele. Altfel, e usor sa ne victimizam, sa ramanem acolo si sa cautam vinovati.

Ce m-a ajutat si cred ca te va ajuta si pe tine: am inteles ca fericirea nu e acolo, ci AICI, nu atunci, ci ACUM.

Fericirea este un mod de a trai viata si este mai intai de toate, in capul si in inima mea.

Abia apoi oriunde altundeva. Fa-ti timp sa stai cu tine, fa lucruri care te tin in prezent si te mentin focusat sau inchide ochii si priveste inauntru – meditatia poate sa ajute mult aici.

Este importanta fericirea pentru oameni? Sigur ca da!

Doar pentru ca un lucru important pentru tine nu trebuie rezolvat AZI, asta nu inseamna ca nu poti sa il incepi sau sa il faci AZI. De ce mai amani?
Fericirea e ACUM, nu este o destinatie sau un obiectiv.
Fericirea nu este “DUPA” ci si INAINTE.
Depinde de TINE. Tot ce e nevoie sa faci e sa te DECIZI. ACUM.
Nu mai astepta momentul “ideal”, nu o sa apara NICIODATA 😉

P.S: ACUM care este cea mai frumoasa clipa pentru tine? 🙂

 

Articol publicat la: http://andreidunuta.com/tu-cand-ai-de-gand-sa-fii-fericit/

 

Andrei Dunuta

Andrei Dunuta

 

 

 

 

 

Despre Andrei Dunuta

Fondator al Self Trust Academy, companie care-si propune sa dezvolte oameni de vanzari iesiti din tipare.

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *