Blog despre cariera

Cheia succesului unei organizatii – articol audio

Cheia succesului unei organizatii – articol audio

Una din cele mai misterioase facultati omenesti e creativitatea. Nimeni nu stie cum se nasc (sau se fac) geniile care schimba lumea, civilizatia, obiectele, arta, ideile, modul nostru de a fi, de la o epoca la alta.

Edison dormea in atelier, de exemplu, cu capul pe masa, speriat ca ar putea sa ii vina vreo idee in somn si sa nu fie „la post“ ca s-o incerce. Einstein era foarte productiv in teorii si pretuia imaginatia mai presus de ratiune. Bach scria cate o cantata pe saptamana, chiar si cand era bolnav.

Din pacate creativitatea este una din cele mai putin pretuite facultati in companii mari, corporatii, si chiar si in firme mici in care seful decide. Standardizarea procedurilor de lucru merge in contrasens cu incurajarea solutiilor personale, a inventivitatii, a originalitatii in rezolvarea de probleme. Nu e nici bine, nici rau.

Sigur ca un anumit grad de standardizare contribuie la ordine si la eficacitate, la previzibilitate (care e buna din multe puncte de vedere, pentru ca scuteste timp, bani, etc.). Dar prea multa standardizare duce la scleroza intelectuala, lipsa de implicare si plafonarea angajatilor.

Asadar, si in mediul de lucru, in orice tip de business, creativitatea ar trebui incurajata. Rezolvarea creativa a problemelor de: distributie, marketing, vanzari, de fluctuatie de personal, de atmosfera la locul de munca si de interactiune intre angajati etc. e cruciala atunci cand contextul variaza, se schimba, se schimba contextul economic etc., etc.

In esenta, toata evolutia noastra biologica este un exemplu de rezolvare creativa prin incercare si eroare, pe care Natura a testat-o in milioane de ani. Creativitatea este importanta in orice fel de adaptare (de la adaptarea intr-un mediu cu clima diferita la adaptarea intr-un mediu cu climat financiar mai …arid, sa zicem).

 

[sc_embed_player_template1 fileurl=”http://blog.carieranoua.ro/wp-content/uploads/2016/03/Creativitatea-angajatilor.m4a”]

 

Autor: Iuliana Alexa

Citeste articolul: http://blog.carieranoua.ro/creativitatea-angajatilor-este-cheia-succesului-unei-organizatii/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *