Blog despre cariera

Ce fel de radacini ai prins?

Ce fel de radacini ai prins?

Mi se intampla adesea sa intalnesc intrebari de genul:

„De ce sa bajbai prin intuneric fara a aprinde lumina?” 

„De ce sa ma infometez cu regularitate?”

„De ce sa merg pe jos o statie?”

„De ce sa urc pe munte in conditii vitrege?”

„De ce sa particip la cursuri, chiar si la 40 de ani?”

„De ce sa aleg o ruta noua?”

„De ce sa calatoresc pe cont propriu, in loc de all-inclusive?”

„De ce sa ma bucur de gerul sau canicula de afara?”

„De ce sa tac chiar si atunci cand as fi indreptatit sa ripostez?”

„De ce sa ma abtin sa spun NU?”

„De ce sa ofer fara a cere ceva in schimb?”

„De ce sa pornesc intr-o cariera noua?”

Fiecare are propriile raspunsuri. Le am si eu pe ale mele, insa despre altceva doresc sa va retin atentia: zona de confort si auto-limitarile ca forme de inradacinare.

Confort si limitari? Confort prin limitari? Limitari prin confort?

Gasesc aici un paradox: pe de o parte ne dorim confortul, depunem eforturi sa-l dobandim, dorim sa maximizam beneficiile si ne straduim sa eficientizam actiunile intreprinse. Pe de alta parte, odata ce ajungem la un anumit confort, intram intr-un fel de conservare care, de multe ori, este de fapt o anchilozare.

La nivel macro, avem teoria conform careia, o natiune evoluata intra intr-o anumita forma de decadenta. Isi pierde din vitalitate. Ceea ce se traduce printr-un raport invers proportional intre fertilitate si procreare, si gradul de dezvoltare economica. Avem astazi cazul societatilor occidentale, printre care o extrema este reprezentata de Japonia cu al sau celebru „sindrom al celibatului” (lipsa de interes a tinerilor sub 40 de ani, nu doar fata de sex, ci si de relatiile sentimentale), avem teorii despre decaderea unor mari imperii din trecut.

La nivel individual, avem exemplul celor pe care confortul, mai ales daca le este dat fara vreun efort din partea lor, nu le mai ofera nicio miza. Si astfel ajung la comportamente deviante, reprobabile. Sau al celor care au atins standarde inalte de confort si care insa ajung sa se confrunte cu depresia, deruta, sentimentul permanent de neimplinire.

Ce inseamna confort in ziua de astazi?

Lucruri pe care le luam ca pe un dat, care ni se pare normal sa le aiba fiecare, prin care nu ne diferentiem profund intre noi, la nivelul comunitatii. Totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda si igienica, dupa cum ar spune DEX-ul.

Avem acces la mancare asa cum generatiile anterioare nu au avut, asa cum umanitatea nu a avut pana acum la un astfel de nivel, de masa.

Avem acces la apa, atat de mult incat risipa a ajuns sa fie definitia confortului.

Avem acces la energie electrica, fara de care multi dintre noi nu concep nimic, nici chiar viata ca atare. Avem acces la tot felul de dispozitive autonome.

Ne-am automatizat, dar in acelasi timp am dobandit atatea automatisme.

Am externalizat operatiuni simple si in acelasi timp ne-am golit interior atat de adanc.

Dorim confortul propriului autoturism in incercarea de a castiga timp si mobilitate. Dar ajungem sa picam in capcana neglijarii propriului corp, sa fim inerti, dar in celasi timp nevrotici si alienati.

Astfel, ajungem sa traim iluzia unei mobilitati si a unui castig de timp si de siguranta. Iar aceasta a prins radacini adanci.

Dorim confortul de a fi conectati cu lumea larga. Dar ne alienam de cei de langa noi si ne supunem in acelasi timp unui bombardament informational, din pacate, din ce in ce mai toxic nu doar prin continut, ci prin insusi faptul ca da navala peste noi.

Astfel, ne auto-sabotam, ne diminuam noi insine din creativitate, ne tinem ocupati cu aspecte irelevante si devenim inactivi in cele care conteaza cu adevarat, absenti fata de cei care conteaza cu adevarat. Iar aceasta a prins radacini adanci.

Dorim confortul detinerii propriei case. Dar pentru aceasta apelam la scheme financiare nu de putine ori neinspirate, care ne imping catre compromisuri nesanatoase cu locuri, oameni si activitati. Astfel, ne trezim tintuiti, lipsiti de vlaga, de perspective, cu visele inlocuite de cosmaruri, intr-o rutina sufocanta. Iar aceasta a prins radacini adanci.

Dorim confortul unei vacante in locuri inedite si eventual exotice. Dar care reprezinta doar o schimbare de peisaj si nimic provocator. Iar pentru aceasta sacrificam alte activitati care ne pot fi mai la indemana, mai aproape prin proximitate si prin valoarea pe care ne-o ofera cu adevarat sufletului si mintii.

Astfel, ne trezim ca asteptam prea mult pentru ceva ce dureaza prea putin, dam prea mult pe ceva care ne ofera in realitate atat de putin. Iar aceasta a prins radacini adanci.

Dorim confortul unui job sigur, stabil, bine remunerat si care sa ne ofere posibilitatea de a ni le permite pe toate cele mai sus mentionate si multe altele in plus. Dar care ne ingroapa evolutia.

Astfel, ajungem sa ne macinam de propriile ganduri, la acelasi nivel la care am creat situatiile in care ne aflam si care par fara de iesire. Iar aceasta a prins radacini adanci.

Ce-i de facut?

Sa (ne) punem intrebari, sa constientizam, sa evaluam, sa prioritizam, sa alegem, sa actionam, sa evoluam si sa ne bucuram de rezultate.

Suna pretentios?

Atunci sa incepem cu lucrurile si situatiile marunte, cu cele care ne sunt la indemana aici si acum, cele pe care le putem folosi la tot pasul pentru a ne pune simturile in alerta. Iar pentru aceasta, intoarcerea din cand in cand la natura si la natural este tot ceea ce avem de facut: reflectia inainte de culcare, trezirea fara alarma, dusul fara lumina, masa pe intuneric, deplasarea pe scari si sporirea pasilor facuti zilnic, mancarea cat mai putin sau deloc procesata, contactul vizual, strangerea de mana sau in brate, destinderea prin participarea directa la activitati, fara intermediere si intermediari, dialogul fata in fata, propriul moment de reculegere samdp.

Iar pentru a castiga timp si noi perspective, poate fi de real folos sustinerea unui coach.

Asadar, AVANT!

 

Ionel Androne

consilier CarieraNoua

 

 

 

 

Coach de a(l)titudine

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *