Blog despre cariera

CV si Cariera

joburi si carierePoate parea surprinzator insa procesele de selectie sau interviurile de angajare NU sunt concepute pentru selectia celui mai bun candidat pentru acea pozitie. Singura modalitate prin care un angajator poate fi sigur ca selecteaza cel mai bun candidat ar fi sa ofere o perioada de proba fiecarui candidat si sa evalueze rezultatele la finalul perioadei de proba.

Ca regula, candidatii care au succes la un interviu si primesc oferta de job creeaza impresia ca sunt cei mai potriviti pentru rolurile respective.

Trebuie sa convingeti un angajator in 40-50 minute ca sunteti persoana potrivita pentru acel rol. Vi se cere sa argumentati si NU sa demonstrati!

” In urma cu aproape 10 ani, am decis sa ma mut in alt oras. Din pacate a trebuit sa demisionez dintr-o pozitie de conducere insa, pe termen lung, schimbarea orasului parea mai benefica decat jobul din acel moment. Speram ca datorita specializarilor, refererintelor si experientiei profesionale va fi relativ usor. Cateva luni mai tarziu , in noul oras ……reusisem sa ajung la doar la cateva interviuri, fara succes.

Am avut sansa ca in acele momente un prieten, care lucra de peste 20 de ani in recrutare, sa insiste sa-mi vada CV-ul. A rezultat o lista de comentarii si sugestii pe care le-am implementat in CV. Acelasi CV ca informatie, insa editat in mod diferit a facut ca numarul de interviuri sa creasca spectaculos, aproape imediat. Nu am mai pierdut timpul, am realizat de asemenea ca trebuie sa ma pregatesc pentru interviurile de recrutare si cateva saptamani mai tarziu am primit 3 oferte de angajare
Din acel moment am inceput sa-mi aleg directia in cariera. Primesc oferte de angajare prin alerte de joburi, selectez si aplic la ce imi pare interesant. Am o rata de succes la aplicare/interviuri care imi permite sa aleg o directie si sa urc constant in cariera. Si in prezent merg la seminarii si prezentari legate de recrutare si citesc/cumpar carti despre interviuri si CV-uri. “

Am cunoscut persoane care, in urma unor esecuri repetate la interviuri se reorientau pe joburi de nivel mai scazut. As dori sa transmit celor care se gandesc sa procedeze astfel:

Capacitatea dvs de a performa la un loc de munca nu a fost testata. 

In cazul unor esecuri, pregatiti-va suplimentar, deveniti mai buni la interviurile de angajare! Este primul pas in constructia carierei dvs.

 

Despre anunturile de angajare

Exista anunturi de angajare care atrag foarte putini candidati, de regula acolo unde specializarile si calificarile cerute nu sunt intalnite prea des. De asemenea, angajatorii stiu ca unele joburi atrag sute de CV-uri – uneori intentionat aplica filtre (de exemplu: experienta in mediul corporate sau intr-un anumit domeniu de activitate) pentru reducerea numarului de CV-uri.

In ambele cazuri va recomandam sa aplicati daca intruniti majoritatea cerintelor. Recomandarea este sa nu va autoeliminati si sa aplicati chiar daca nu indepliniti 100% din cerintele de job.

Imi amintesc doua situatii in doua companii diferite la care am fost implicat in interviuri de angajare. Era faza finala a interviurilor, aveam o lista foarte scurta de candidati si impreuna cu Directorul General al respectivei companii trebuia sa luam decizia finala:

– in primul caz am fost impresionati de 2 candidati. Desi aveam bugetata o singura pozitie, i-am angajat pe amandoi si a trebuit sa cream un nou rol, intr-un alt departament cu o fisa de post diferita pentru al doilea candidat.
– in a doua situatie cautam o persoana specializata unul dintre candidati indeplinea toate cerintele, de asemenea a raspuns foarte bine tuturor intrebarilor tehnice. In final Directorul General a preferat un alt candidat. Argumentul? cred ca putem lucra mai bine cu acea persoana si arata flexibilitate – o sa invete destul de repede.

In traducere  “imi place mai mult persoana aleasa”. Nu vreau sa vad in fiecare zi la mine in firma pe cineva care PARE dificil, rigid sau neprietenos” . Mai ales daca trebuie sa lucrez cu acea persoana in mod frecvent.

Calificarea, specializarile, diplomele va pot aduce un interviu. Tehnic NU GARANTEAZA ca sunteti o persoana responsabila sau o persoana care poate aduce valoare echipei si in final daca angajatorul nu este convins ca poate beneficia de pe urma studiilor sau specializarilor dvs- devin inutile pentru acel rol! Suna teribil insa asta este lumea reala.

Oferte locuri de munca prin CarieraNoua.ro

Portalul de joburi CarieraNoua faciliteaza si simplifica comunicarea intre persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si angajatori. Sprijinim candidatii sa-si gaseasca jobul dorit. Pe site-ului www.carieranoua.ro puteti gasi joburi interesante din peste 50 de tari. Prin intermediul site-ului web si a blogului speram sa intram in contact cu cat mai multi angajatori si sa facilitam publicarea de noi anunturi de angajare in Romania si strainatate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *