Blog despre cariera

Cuvantul, VANTUL si avantul (II)

Cuvantul, VANTUL si avantul (II)

“Striga fara voce,

Zboara fara aripi

Musca fara dinte,

Mormaie fara gura.” (Gollum catre Bilbo Baggins, in HOBBITUL, de JRR Tolkien)

—————————-

 

Pana la motorul cu aburi, VANTUL si maiestria in folosirea lui faceau diferenta pe mari si oceane. Stapanirea acestora a facut diferenta intre cei care detineau pamanturi peste mari si tari. Si, evident, bogatii. Mirajul puterii.

Deschiderile prin tarmuri generoase au facut si inca mai fac imperii. Mirajul bunastarii.

Pe uscat, vantul a insotit fiecare pas al omului pe calea devenirii sale.

A tinut vanatorii in alerta pentru a fi gata oricand. Asezarea in contra vantului oferea avantaj fata de vanat. Orice schimbare a directiei vantului, in orice moment, deschidea posibilitati nu intotdeauna favorabile. Astfel, omul a invatat sa evalueze situatia si sa actioneze prompt.

Dar vantul era cel care avea ultimul… cuvant. Lasa sageata sau sulita sa loveasca acolo unde omul intentiona, sau ii mai acorda acestuia sansa unei lovituri maiastre. Altadata. Dupa ce va fi invatat sa faca fata privatiunilor. Dupa ce va fi invatat ce inseamna frustrarea si fraternitatea. Dupa ce se va fi antrenat mai mult si mai bine si va fi evoluat inca putin. Dupa ce isi va fi imblanzit proprii demoni. Fiara dinauntru. Dupa ce va fi cugetat…

Vantul a tinut culegatorii impreuna. Mangaierea lui facea podoabele pomilor sa rodeasca. Motiv de recunostinta. Chiar de venerare. Furia vantului facea florile sa paleasca. Motiv de ingrijorare. Chiar de disperare… Vantul, motiv de cugetare.

Acordarea de semnificatii hartii cerului si descifrarea anotimpurilor i-a ajutat pe oameni sa faca primii pasi spre ceea ce era in puterea lor sa intreprinda.

Brazdarea pamantului, reconfigurarea traseelor de apa, insotirea bobului pe calea transformarii sale. Si tot asa. Vantul ramanea o prezenta constanta, dar parca un pic mai blanda. Era in continuare citit in cheie a belsugului sau a blestemului.

Viitorul era gandit repetitiv, insa ramanea scris prin batai de aripi de vant.

Lin sau aprig… Recolta bogata, sau culcata la pamant… Efort rasplatit, sau risipit… Ce altceva putea fi facut?

De-alungul vremii, o parte din forta vantului a fost, daca nu imblanzita, usor-usor folosita. Acum, aceasta ajuta ca alternativa in generarea a ceea ce ne tine in miscare. Si in anumite conditii de confort, necunoscute antecesorilor nostri, fie ei vanatori, culegatori sau cultivatori.

Intai dusman, apoi aliat, dupa care prieten si partener. Vantul a ramas mereu acelasi. Cine oare s-a schimbat?

Omul, trestie cugetatoare… Vantul, capricios, taios, mangaietor, alinator. Omul si vantul, parteneri.

Pentru ca omul se masoara dupa cum gaseste sa raspunda vantului. Si asa, se inalta sau musca din tarana. Cu scrasnet de dinti, sau cu nas in vant. Cu praf in ochi, sau cu lacrimi de bucurie. In hohote, cu urlet de vant, sau in liniste adanca…

In viata, suntem vanatori, culegatori, cultivatori. Chiar si acum, intr-aceasta halta a evolutiei umane… Chiar si acum, intr-acest ragaz de lectura a randurilor de fata.

—————————-

Cuvantul e ca vantul, nu se ajunge nici cu armasarul, nici cu ogarul.

Margaritare sunt cuvintele inteleptului, dar prostul arunca frunze-n vant

Nu arunca cu vorbe-n vant. S-ar putea sa-ti intoarca cuvintele.

Daca nu ar exista frunzele pe crengi, vantul nici nu s-ar vedea.

Scrie ca sa pastrezi florile gandului tau, pe care altfel le ia vantul. (Nicolae Iorga)

N-am incredere in hartii! Prea usor le imprastie vantul. De ce sa mazgalesc hartia, cand pot sa scriu in bronz? (Constantin Brancusi)

Cel ce se uita la vant, nu va semana, cel ce cauta nori, nu va secera. (Eclesiastul 11)

Vantul stinge lumanarile si inteteste focul.

Orice carpa la uscat crede ca se bate cu vantul.

Cine se ridica din cenusa, trebuie sa evite orice vant.

Popularitatea e ca vantul: te ridica in sus, dar nu te mentine la inaltime.

Daca nu stii in ce port vrei sa ajungi, nici un vant nu este favorabil. (Seneca)

Unii au vantul de partea lor pentru a merge impotriva curentului.

Pesimistul se plange de vant potrivnic; optimistul asteapta ca acesta sa-si schimbe directia; realistul schimba orientarea velelor. (William George Ward)

Mai vartos sa intelegi ce citesti, ca a citi si a nu intelege este a vantura vantul si a fierbe apa. (Miron Costin)

———————-

Pe muntele meu drag, vantul este tovaras cu gerul, cu noaptea, cu ziua, partener de joaca cu iarba sau fulgul de nea si de tranta cu brazii si zapada. Pentru mine, este cel care mi se agata de fiecare pas, sau cel care-mi iuteste pasul. Cel care-mi bate obrazul, sau cel care ma-mpinge de la spate si-mi ofera ragazul unui pas mai usor. Dar muntele-i departe si rar. Strada-i mai aproape. Si zilnica. Iar pe aceasta, chiar de-i soare, vantul isi face simtita prezenta. Lin sau aprig…

Viata-i nu doar o strada cu unul sau mai multe sensuri, ci un ghem de strazi. Cu una sau mai multe benzi.

Oare, cum pasim in strada, calcam si in viata?

Tu, draga cugetatorule, azi, cum o iei? Cum calci? Cum intampini vantul?

Indiferent ce vant te aduce pe acest blog sau pe platforma www.carieranoua.ro, mi-ar placea sa stiu ce-ti aduce citirea randurilor de mai sus.

 

Cu vantul, vine si avantul!

 

Ionel Androne

consilier CarieraNoua

 

 

 

 

Coach de a(l)titudine

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *