Blog despre cariera

Obiective de performanta individuala

Obiective de performanta individuala

Ne apropiem de finalul anului si de inevitabilul bilant la care ne indeamna fie procesele mai vechi sau mai noi de management al performantei, fie propria constiinta. Atentie, am spus constiinta.

Ce are de-a face constiinta cu obiectivele de performanta? O sa raspund acestei intrebari cu o poveste.

In dorinta de a oferi fetelor sale cea mai buna educatie, un tata a luat decizia sa cheme un intelept sa le transmita invataturile sale. Oricate intrebari ii adresau fetele, inteleptul avea intotdeauna un raspuns, fapt ce le-a determinat sa se ia la intrecere pentru a afla intrebarea incuietoare. In acest scop, una din fete a prins un fluture albastru. Nedumerita, sora ei a intrebat-o ce va face cu el. Raspunsul a venit prompt: „voi ascunde fluturele in mainile mele si o sa-l intreb pe intelept daca fluturele este viu sau mort. De va raspunde ca este mort, il voi lasa sa zboare, iar de va zice ca este viu, il voi strivi. Astfel, oricare va fi raspunsul, va fi unul gresit”. Intrebat daca fluturele este viu sau mort, fatza inteleptului s-a luminat si surazand bland a raspuns: „depide de tine, fiindca e in mainile tale”.

Asa este si cu obiectivele. Cand sunt in mainile angajatilor, realizarea lor nu depinde nici de interventia sefilor care sa controleze cu bata in mana si nici de etalarea morcovilor pe post de recompense.

Departe de mine gandul ca as fi vreun intelept, dar parca as completa raspunsul de mai sus: „depinde de tine fiindca e in sufletul tau”. Si atunci intervine si constiinta. Ce reguli trebuie sa respecte managerii cand stabilesc obiectivele am invatat de atatea ori, pe la atatea traininguri privind managementul prin obiective, managementul performantei, coaching etc.
Ce fac ei in practica depinde de …. Las propozitia neterminata pentru ca stiti raspunsul.

Dar cum sa facem legatura intre obiective si sufletul angajatilor? Am putea sa ne reimprospatam cunostintele dobandite la cursuri, am putea cere sprijinul consultantilor sau am putea sa …uitam tot ce am invatat vreodata si sa incepem sa privim fiecare membru al echipei prin lentila care descopera buna intentie care se ascunde in fiecare om.

Da, se ascunde -din pacate- deoarece stiind cu totii proverbul „cu o floare nu se face primavara” ne temem ca o sa fim considerati idealisti si utopici cand propunem si negociem obiective. Si ne mai temem si pentru ca managerii nu-si fac munca de manageri: nu identifica si nu elibereaza energia creatoare care se afla in fiecare dintre noi, nu actioneaza ca un liant in cadrul echipei si nu propun – nici macar ei – obiective in care sa creada, obiective la care sa tina.

De cine depinde ca lucrurile sa se schimbe? Va las sa hotarati singuri. Raspunsurile voastre vor determina daca schimbarile se vor produce sau nu. Inainte de a raspunde, amintiti-va insa ca oamenii nu sunt nici buni, nici rai, ci exact asa cum ii ganditi.

In ce priveste fluturele albastru, va fi mereu in mainile voastre.

Mihaela Gheorghe

Mihaela Gheorghe, HR Director – Building Support Services

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Obiective de performanta si maiestrie - Inspira Schimbarea - […] mai frecvente obiective sunt acele obiective de performanta, obiective corelate in mod direct de un rezultat anume. De exemplu,…
  2. Obiective de performanta si maiestrie | Inspiră Schimbarea - […] mai frecvente obiective sunt acele obiective de performanta, obiective corelate in mod direct de un rezultat anume. De exemplu,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *