Blog despre cariera

Despre cei 5 oameni cu care iti petreci cel mai mult timp

Despre cei 5 oameni cu care iti petreci cel mai mult timp

In ultima perioada am resimtit destul de acut nevoia de a petrece timp cu oameni care mi se potrivesc, indiferent ca ma distrez cu ei sau doar povestim de dragul relaxarii, ca invat lucruri noi de la ei sau ca ma provoaca intelectual intr-un anumit fel.

Gandindu-ma mai profund la acesta nou-identificata nevoie, mi-am amintit de un citat care zicea ca esti media celor 5 oameni cu care iti petreci cel mai mult timp si am inceput sa analizez si sa ma documentez despre aceasta idee.

Se pare ca ideea a fost initiata de Jim Rohn, un speaker motivational si antreprenor foarte apreciat si se bazeaza pe teorii psihologice conform carora comportamentul nostru rezulta din felul in care ne percepem (imaginea noastra de sine) alaturi de convingerile pe care le avem. Iar acestea doua sunt influentate intr-o mare masura de stimulii nostri exteriori – experiente de viata, locuri, imagini si bineinteles persoane.

Vazuta in acest mod, ideea conform careia ajungi sa te asemeni celor 5 oameni cu care iti petreci cel mai mult timp incepe sa capete mai mult sens. Iar acest lucru eu cred ca se petrece mai mult in mod involuntar.

Nici nu-ti dai seama cand preiei din vorbele prietenilor/colegilor tai sau cand incepi usor sa-ti schimbi anumite idei sau conceptii despre lume sau despre sine (si aici mare atentie!) in urma unor discutii pe care le-ai avut cu ei. Cu atat mai mult cu cat in aceste relatii intervin si pattern-urile sau comportamentele repetitive.

Poate ai observat ca daca in fiecare dimineata la cafea vorbesti despre politica sa spunem, incet incet, zi dupa zi poti sa ajungi sa ai convingeri similare cu ale prietenului/colegului tau, chiar daca la inceput gandeati complet diferit unul de celelalt.

Sau partenerii de viata care dupa mai mult timp de locuit impreuna incep sa se asemene la modul de a vorbi, la comportament, la obiceiuri etc. Asta nu inseamna deloc ca nu ai o personalitate puternica sau ca esti usor influentabil, este un fenomen absolut normal din punct de vedere psihologic, insa este bine sa fii constient de el.

Suntem rezultatul mediului in care traim, iar mediul este format si din oameni…oameni cu energii pozitive sau negative, cu bucurii sau suparari, oameni care te incurajeaza si te motiveaza sau, din contra, iti produc o stare de anxietate si nemultumire. Iar acesti oameni ne influenteaza intr-o anumita masura modul de a gandi si de a ne comporta, asa cum si noi ii influentam pe ei.

Deci fa un pas inapoi si uita-te un pic la viata ta. Consideri ca cei 5 oameni cu care iti petreci cel mai mult timp te provoaca sa devii un om mai bun sau omul care ti-ai dori sa fii? Daca raspunsul este da, bravo tie! Tine-i aproape!

Daca raspunsul este un poate sau un nu timid (din cauza faptului ca iti dai seama ca apare necesitatea unei schimbari, iar schimbarea nu e deloc confortabila), analizeaza ce anume nu e ok si ce poti face tu sa schimbi aceasta situatie.

Te pot ajuta aceste intrebari:

  • Interesele si preocuparile lor sunt ok pentru mine?
  • Impartasim valori similare? Stil de viata similar?
  • Diferentele dintre noi ne stimuleaza sa vedem lucrurile si din alte perspective sau ne creeaza un sentiment de nepotrivire?
  • Am momente in care in urma discutiilor cu ei imi dau seama ca am invatat ceva nou sau am avut un moment “aha”?
  • Simt ca pot sa fiu eu insumi atunci cand sunt cu ei?
  • Ce pot face eu astfel incat sa scot tot ce este mai bun din relatia noastra?

Raspunde-ti cat mai sincer si nu neglija acest aspect al vietii tale, te poate influenta mai mult decat crezi.

 

Iti doresc mult curaj si intelepciune sa alegi ce este mai bine pentru tine!

 

Paula Petric

Consilier in cariera GCDF/Trainer

Consilier CarieraNoua

Vicepresedinte Asociatia P.A.S spre Dezvoltare

http://www.passpredezvoltare.wordpress.com

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *