Blog despre cariera

Cultura antreprenoriatului

Cultura antreprenoriatului

Ma uit cu dezolare la oameni de varsta mijlocie care sunt, dintr-un motiv sau altul pusi pe liber de catre companiile unde au lucrat, adesea ani de-a randul. Deprimare, buimaceala, un profund si persistent sentiment de injustete. De ce eu? Am lucrat atata timp aici… de ceee?

Le-as spune (desi probabil ca stiu si ei deja) ca viata nu e dreapta si ca nimeni nu e dator nimanui. Daca asculti managerii care concediaza oameni cu care au lucrat multa vreme, vezi ca unii o fac simtind jena, tristete, aceeasi dezolare. Nu cred ca se bucura cineva in astfel de situatii.

Dar ceea ce e cu adevarat ingrijorator e mentalitatea de dependenta pe care noi, romanii o avem, fata de glie, de firma etc. Instinctul antreprenoriatului, atunci cand vezi ca nu mai ai loc in companii mari, ar trebui sa iti dea ghes.

Fiecare stie sa faca ceva, sa produca ceva, sa dea consultatii in ceva.

La americani asta e o practica destul de comuna, daca nu de trait full time, cel putin de rotunjire a veniturilor. Noi suntem intr-un adevarat blocaj de idei, de strategie, de orice, paralizati precum caprioarele in lumina farurilor, deprimati ca nu mai avem unde merge.

Sigur, locul de munca stabil si intr-o companie vizibila confera statut. Dar la fel de bine te face sa te simti senzatia eficacitatii personale atunci cand incepi ceva.

Chiar daca nu iti iese din prima, chiar daca pierzi bani, totusi, a face ceva e mult mai stimulant decat a nu face nimic.

Nu vreau sa culpabilizez pe nimeni. Cultura antreprenoriatului se dezvolta in decenii, chiar secole. Prin incercare si eroare, prin sprijin real din partea statului, stiu asta.

La noi nu a existat asa ceva. Dar se maturieaza mai ales prin educatie. Copiii invata numai in clasa a unprezecea cateva deva despre economie, informatii nelegate de viata reala, nu sunt stimulati sa vina cu idei de facut ceva. Caci ar putea veni cu idei bune tocmai pentru ca sunt foarte tineri si atunci functioneaza cel mai bine inteligenta fluida, creativa… nu intamplator scade varsta pustilor americani care fac milioane de dolari din clipuri pe Youtube sau inventeaza aplicatii.

Incurajati-va copiii sa fie pragmatici si sa ia decizii.

  • Sa greseasca si sa piarda bani (toata lumea pierde la un moment dat si e bine sa vada cum e ca sa le stie valoarea).
  • Sa aiba idei si sa le implementeze.
  • Sa gandeasca in stil cat mai creativ la ceea ce pot face cu viata lor, asa cum cei de o anumita varsta, pusi pe liber la varste mai dificile, nu pot sa o faca.

 

Iuliana Alexe

Iuliana Alexa este redactor sef al revistei Psychologies, trainer de gandire creativa si coach.

 

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *