Blog despre cariera

Atitudinea, cheia succesului in cariera

Atitudinea, cheia succesului in cariera

Mulți ne dorim să luăm altitudine în carieră, însă acest lucru întârzie să se întâmple, în ciuda aptitudinilor pe care știm că le avem, care ne sunt apreciate și de ceilalți, dar care, în mod paradoxal, ne pot ține pe loc.

Așa cum ”mai binele” poate fi dușmanul ”binelui”, în carieră, a fi considerat de alții ”omul potrivit la locul potrivit” poate însemna o ”condamnare” la responsabilități și sarcini nedorite, la o ”legare de scaun” în poziția deja deținută și având drept ”bonus” amânarea acelei creșteri salariale mult așteptate. În timp ce alții, dacă este să ne uităm în ograda lor, par că avansează cu viteza a cincea, fără mari dificultăți sau recomandări deosebite.

În carieră, altitudinea nu înseamnă doar urcarea pe scara ierarhică.

Poate însemna și responsabilități suplimentare în aceeași poziție, schimbarea macazului pe orizontală pentru trecerea într-o nouă poziție, schimbarea angajatorului sau pornirea pe propriul drum, pe calea antreprenoriatului, ori chiar o reconsiderare totală a priorităților pentru reechilibrarea vieții personale cu cea profesională.

O schimbare de altitudine se poate face după un plan prestabilit, pentru că îți dorești, vrei și poți, sau vine din afară, odată cu modificări în peisajul locului de muncă.

Sănătos ar fi ca acesta să se realizeze într-un parteneriat autentic cu angajatorul, să se potrivească unui parcurs previzibil, în anumiți parametri și în condiții agreate din timp.

Atunci când schimbarea intervine din afară, mai mult decât independent de propria voință, ca o ”parașutare” într-o ”situație de moment” care tinde să se perpetueze, sau ca o fereastră de oportunitate deschisă de evoluțiile organizaționale – eliberarea inopinată a unei poziții superioare, ”promovarea” ca măsură de ”extragere” de pe un post șamdp –, se impune un exercițiu de adaptare care presupune energie și efort.

Astfel, abordarea succesului și deopotrivă a eșecului solicită o atitudine potrivită:

  • să fii în continuă învățare, din orice situație și de la fiecare dintre cei cu care interacționezi;
  • să fii în permanentă evoluție – mai bun decât ieri și pe cărarea spre cea mai bună variantă a ta de până acum;
  • să fii orientat către soluții, să cobori din lumea visurilor și să faci pași, oricât de mici, către realizarea acestora;
  • să ai curaj să îți pui dorințe îndrăznețe;
  • să explorezi variante;
  • să asculți și să înveți;
  • să aștepți să vezi ce fel de ajutor au nevoie ceilalți și să îl oferi doar atunci când îți este cerut;
  • să inspiri și să contribui în mod altruist la devenirea celorlalți… iată elementele unei atitudini potrivite pentru o schimbare benefică de altitudine.

Tu la ce ”înălțime” te afli?

Cât de respirabil este aerul acolo?

Ce ai de gând să faci sau să desfaci în continuare și cât de des?

Ionel Androne

Ionel Androne

Coach de a(l)titudine

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *