Blog despre cariera

Tipul de angajati pe care ii doreste orice companie

Tipul de angajati pe care ii doreste orice companie

Exista doua tipuri de angajati: cei care sunt convinsi ca pot aduce valoare unui angajator si cei care asteapta ca angajatorul sa le ofere cele mai bune conditii si spera sa aiba “noroc” si sa li se intample lucruri bune.

Angajatii din prima categorie sunt convinsi ca rezultate bune depind in mare masura doar de ei si sunt gata sa accepte provocarile oricarui proiect. A doua categorie de angajati adopta o atitudine de asteptare – isi doresc ca angajatorul sa fie ca un mijloc de transport si sa-i duca “intr-o directie buna” ….

Specialistii au demonstrat ca angajatii care au convingerea ca isi pot controla destinul profesional si ca pot imbunati atat performantele angajatorului cat si pe cele proprii au randamant mai bun in aproape orice aspect profesional.

Statistic, angajatii din acest grup aduc angajatorului un venit suplimentar cu pana la 150% mai mare decat colegii lor, care au mai putina incredere in ei. Este important sa  le placa jobul si  compania in care isi desfasoara activitatea, acestia fiind factori de automotivare puternici..

Lipsa de incredere in propriile abilitati face ca inclusiv tinerii cu rezultate academice de exceptie, proveniti din familii de succes sa ajunga in final pe poziti inferioare cu un salariu mai mic decat colegi mai optimisti si indrazneti, care nu au beneficiat de conditii similare financiare sau educationale.

Diferenta dintre angajatii de succes si cei care nu reusesc sa se impuna are directa legatura cu increderea in fortele proprii a angajatului.

Specialistii au testat si in ce masura performantele unui angajat cu o incredere superioara in capacitatile proprii, scade in circumstante dificile plecand de la premiza ca diferenta dintre angajatii de succes si cei mai putin performanti se bazeaza mai mult pe o iluzie decat realitate. In principal au dorit sa verifice:

  • Ce se intimpla cand managerul direct le spune ca rezultate obtinute sunt sub asteptari?
  • Ce se intampla cand un angajat care e convins ca poate aduce valoare oricarei activitati este concediat sau gasit responsabil pentru lipsa de rezultate a unui departament?
  • Ce se intampla cu cei care au impresia ca pot “conduce o tara” care ajung sa lucreze intr-o industrie fara viitor sau pur si simplu incontrolabila?

Rezultatele unor seturi de experimente au evidentiat ca angajatii care cred in abilitatile lor raspund mai bine unui feedback negativ; sunt capabili sa lucreze mai bine in conditii de stres si sunt mai perseverenti in cautarea unui nou job sau consolidarea unei cariere.

Companiile de succes reusesc sa gaseasca, sa creasca si sa promoveze persoane care pot duce la capat cu succes proiectele in care sunt implicate si care adauga o doza de incredere si optimism in tot ceea ce fac. Ei sunt locomotive companiei.

In opinia generala, cateva din trasaturile unui angajat de succes sunt:

  • Are convingerea ca poate schimba lucrurile si gaseste solutii in conditii dificile
  • Tine un proiect sub control si nu se grabeste sa dea vina pe circumstante sau evenimente incontrolabile (schimbarea legislatiei, criza financiara, etc)
  • Este stabil emotional, nu se descurajeaza usor si rezolva probleme in loc sa constate post-factum “ am zis eu ca n-o sa mearga”….

Un angajator poate oferi training angajatilor pe produse, solutii, servicii si in zona dezvoltarii personale. Dar o companie nu poate “pregati” un angajat sa devina mai optimist sau sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. Este nevoie de angajamentul ambelor parti implicate pentru a dezvolta aceste aspecte.

Un lucru este cert: personalitatea poate influenta pe termen lung comportamentul si rezultatele profesionale al unui angajat indiferent de pozitia ierarhica sau postul ocupat.

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate. CarieraNoua.ro include portalul de joburi, aplicatia Facebook de recrutare, versiunea optimizata pentru mobile si aplicatia de joburi pentru iPhone si Android.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *