Blog despre cariera

5 tipuri de candidati

5 tipuri de candidati

Cautarea unui nou loc de munca de catre angajati este uneori asociata cu lipsa de satisfactie a respectivilor cu angajatorul si implicit cu dorinta acestora de a parasi organizatia. Mai multe studii recente au aratat insa ca aceasta perceptie este incorecta: cautarea unui nou loc de munca este in realitate un instrument de management al carierei.

Un sondaj international realizat de Jobvite pune in evidenta semnificatia activitatii de cautare a unui loc de munca. Astfel:

  • 74% din angajati cauta in permanenta noi oportunitati profesionale in conditiile in care 51% dintre participanti au indicat un grad ridicat de satisfactie cu jobul current
  • mai mult de 75% dintre angajatii aflati in cautarea unui nou loc de munca nu doresc sa paraseasca organizatia pentru care lucreaza

Va prezentam mai jos 5 categorii de angajati in functia de motivatia de cautare a unei noi oportunitati:

Isi doresc o schimbare

 “Au nevoie de o schimbare” insa nu sunt neaparat interesati de parasirea organizatiei pentru care lucreaza. Daca este posibil, acestia prefera sa ramana cu acelasi angajator intr-un un rol diferit. Schimbarea dorita ar putea fi in raport cu programul de lucru, responsabilitatile pe care le detin sau beneficiile salariale.

Cred ca merita mai mult

Angajatii aflati in cautarea unui nou loc de munca pentru a-i demonstreze agajatorului ca merita mai mult si pot obtine un job mai bun. De indata ce li s-a oferit un salariu mai mare sau o pozitie superioara intr-o alta companie vor utiliza oferta respectiva pentru a negocia o crestere salariala sau o promovare.

Vor “sa plece cat mai repede”

Doresc sa plece din cauza perceptiei de nedreptate sau management ineficient. Acest tip de angajati nu vor ezita sa plece in cazul in care primesc o oferta avantajoasa.

Activi in construirea unui networking profesional

Desi par activi in cautarea unui loc de munca in realitate isi creeaza un networking profesional in cazul in care vor fi nevoiti sa isi schimbe jobul. Publica articole pe LinkedIn, participa la evenimente sau se conecteaza cu fosti colegi.

Nu reprezinta un risc de pe termen scurt; isi doresc un fel de polita de asigurare in caz ca “se intampla ceva”.

Isi valideaza cunostintele si experienta

Sunt candidati care aplica la joburi si uneori merg la interviuri pentru a se convinge ca sunt competitivi in cazul in care ar fi nevoiti sa-si schimbe locul de munca. Nu au intentia sa plece ci doar doresc sa fie siguri ca experienta si calificarea lor sunt cautate pe piata muncii.

 

Pentru organizatiile care doresc sa tina sub control fluctuatia de personal, este important sa inteleaga motivatia angajatilor care isi cauta un nou loc de munca si sa-si adapteze in consecinta strategia de retentie a personalului.

 

Despre CarieraNoua.ro

Platforma de recrutare CarieraNoua.ro conecteaza angajatorii cu persoanele interesate de o noua cariera in Romania sau strainatate.

www.carieranoua.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *